VU medisch centrum

Worteltjeskinderen krijgen resultaat studie te horen

27 januari 2011

Zo'n veertig kinderen tussen de twee en drieënhalf jaar kwamen deze maand samen met hun ouders naar VUmc, om te horen wat de worteltjesstudie heeft opgeleverd. De kinderen vermaakten zich in de kinderopvang onder meer met clown Coco Christal. De ouders kregen in de Amstelzaal te horen wat de uitkomsten van de studie zijn.

Worteltjesstudie Ter herinnering aan hun deelname aan de studie maakten de worteltjeskinderen een schilderij van handafdrukjes. In de worteltjesstudie probeerden onderzoekers vast te stellen of prebiotica een gunstige invloed hebben op het functioneren van de darm bij te vroeg geborenen. Vooral de weerstand tegen infecties was een belangrijk onderdeel. De prebiotica, niet-verteerbare koolhydraten, werd verkregen uit worteltjes. De prebiotica of placebo werd toegevoegd aan de borst of flesvoeding gedurende de eerste maand na de geboorte. "Het gaat om zure en neutrale oligosacchariden", legt een van de initiatoren van dit onderzoek, kinderarts-neonatoloog Ruurd van Elburg, uit. De deelnemers waren baby's die na een zwangerschap van minder dan 32 weken ter wereld kwamen. In totaal deden er 113 kinderen mee aan de studie. Het onderzoek wees uit dat prebiotica infecties met bacteriën afkomstig uit de darm helpt voorkomen. Voorwaarde is wel dat de kinderen voldoende prebiotica moeten hebben binnengekregen. Het heeft geen effect op het verdragen van de voeding of de beademings- en opnameduur. Een bijkomende bevinding was dat prebiotica de kans op het ontwikkelen van milde chronische longproblemen verlaagd.

Certificaat
De ouders kregen tijdens de bijeenkomst voor het eerst te horen of hun kind prebiotica of een placebo had gekregen. Ook ontvingen zij een certificaat en konden zij vragen stellen over het onderzoek en de resultaten. "Vooralsnog hebben we echter geen duidelijke verklaring gevonden voor het gunstige effect van prebiotica", aldus Van Elburg. "Wel denken we dat de groei van meer bacteriën in de darm een gunstige invloed heeft", vult promovenda Ilse Westerbeek aan. Van Elburg wil de kinderen blijven volgen. "We willen als ze in groep drie of vier zitten onderzoeken hoe ze zich hebben ontwikkeld. Met een test kunnen we hun capaciteiten op het gebied van rekenen en taal vaststellen en met een MRI zien of hun hersenen zich anders hebben ontwikkeld dan die van leeftijdgenootjes die het worteltjes extract niet hebben gekregen."

Fotobijschrift: Ter herinnering aan hun deelname aan de studie maakten de worteltjeskinderen een schilderij van handafdrukjes

Monique Krinkels
bron: Tracer