VU medisch centrum

Gemma Kenter: `Alle gynaecologisch oncologen van Amsterdam onder één dak'

27 januari 2011

In 2009 startten VUmc, AMC en het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis gezamenlijk het Centrum Gynaecologische Oncologie Amsterdam (CGOA). Gemma Kenter, hoogleraar gynaecologische oncologie in VUmc én AMC, leidt de ménage à trois.

Foto: Mark van den Brink Mannenwereld
"Tijdens mijn studie vond ik veel aspecten van de geneeskunde leuk, maar gynaecologie trok me het meest. Het was destijds nog een mannenwereld, 10% van de gynaecologen was vrouw. Goede rolmodellen ontbraken. In een mannenwereld wordt bovendien met mannenogen naar kwaliteiten gekeken, maar dat heeft me nooit belemmerd om mijn weg te vinden."

Synergie
"Ik ben elf jaar chef de polikliniek geweest in Leiden, daarna heb ik me gespecialiseerd in gynaecologische oncologie. Samen met pathologie en immunologie hebben we een onderzoekslijn ontwikkeld naar de late effecten van baarmoederhalskanker en naar HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Die drie partijen versterkten elkaar echt, dat was een heel mooi proces. Het preventieve HPV-vaccin zit inmiddels in het Rijksvaccinatieprogramma. Ik zou graag zien dat het ook wordt opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering, zodat meisjes die om welke reden dan ook niet zijn gevaccineerd, dat alsnog laten doen. Het is zuur als de portemonnee bepaalt wie meedoet."

Ménage à trois
"Hetzelfde enthousiasme als in Leiden zie ik terug in de samenwerking tussen VUmc, AMC en AvL. Als hoofd CGOA vind ik met name het bruggen bouwen, het samen iets voor elkaar krijgen, geweldig leuk. Inmiddels werken de gynaecologen op de drie locaties op dezelfde wijze en ontwikkelen we stapsgewijs en in samenspraak met de medisch oncologen, radiotherapeuten, pathologen en radiologen uniforme richtlijnen voor de aanpalende disciplines. Met de verpleegkundigen stroomlijnen we ondertussen de zorgpaden. Wat ingewikkeld is: elke organisatie heeft eigen regels, maakt eigen keuzes en werkt met eigen ICT-systemen. Alle data gaan in drievoud. En het reizen tussen de locaties is tijdrovend, maar onvermijdelijk. Wat wel fijn is: dat laatste kan op de fiets."

Tandem
"Ik fiets overal waar gefietst kan worden, in het dagelijks leven en in mijn vrije tijd. Van Amsterdam naar Rome, de Noordzeeroute, Zuid-Italië... fietsvakanties zijn heerlijk. Vroeger gingen we met zijn vieren, nu met zijn tweeën, op een tandem die je in twee koffers kunt meenemen. Ideaal."

Ambitie
"Mijn belangrijkste ambitie is om ons elftal aan gynaecologen op één locatie te krijgen. We hoeven geen eigen gebouw, een vleugel in een van de locaties volstaat. Vanzelfsprekend blijven we dan wel beschikbaar voor de overige centra voor consulten, onderzoek, opleiding en alles wat daarbij komt kijken. Die concentratie in expertise is een enorm belangrijke ontwikkeling. Ik zou het fantastisch vinden als er één groot Amsterdams oncologisch centrum zou komen dat gedragen wordt door VUmc, AMC en AvL. Daar wordt al over gedacht. Ik hoop dat er voldoende spirit is om het werkelijk gestalte te geven."

Ursula Wopereis

Biografie
Gemma Kenter (Amsterdam, 1952) studeerde geneeskunde aan de UvA en volgde in Leiden de opleiding tot gynaecoloog. Van 1986-1997 was Kenter chef de polikliniek in het LUMC, waar ze in 1991 promoveerde, zich verder specialiseerde in de gynaecologische oncologie en in 2005 hoogleraar werd. Sinds augustus 2009 is Gemma Kenter hoogleraar gynaecologische oncologie in VUmc en UvA en hoofd CGOA. bron: Tracer