Gemeente Den Haag

De mussenvilla een succes

Gepubliceerd: 26 januari 2011 Laatste wijziging: 27 januari 2011

Sinds 1980 is het aantal Nederlandse huismussen sterk afgenomen. Dit komt onder andere door het verdwijnen van broedplekken en schuilplaatsen.
Mussen

De gemeente heeft geprobeerd om de stad weer mussenvriendelijk te maken met de actie `Wie de huismus niet eert, is de ooievaar niet weerd'. Zo konden inwoners van Den Haag een mussenvilla met korting kopen. In totaal zijn er in 2009 bijna 1100 nestkasten verkocht.

Vragenlijst

Er is een vragenlijst aan de deelnemers van deze actie gestuurd. 51% van de deelnemers heeft hierop gereageerd. Ruim 8 op de 10 deelnemers zegt dat de tuin of wijk huismusvriendelijk is ingericht, met heggen, (bessen)struiken, klimplanten, fruitbomen, bloemen en schuilplekjes.

Er zijn bij 20 deelnemers mussenpaartjes in de villa geweest. Meestal gaat het om 1 tot enkele paartjes. Ook gaven 12 deelnemers aan dat de mussenpaartjes jongen hebben gehad. Mussenvilla's blijken soms ook door andere vogels te zijn gebruikt, zoals door pimpel- en koolmezen. Een aantal deelnemers (20%) geeft aan dat ze meer mussen in de buurt heeft gezien.

De eerste stap is gezet en de verwachting is dat de huismus langzaam weer zijn plekje zal terugvinden in de stad.