Gemeente Gorinchem


Intrigerende aftrap Vesting3hoekdagen - Jacoba arriveert zonder bloedvergieten in Gorinchem

Vesting3hoek, 27 januari 2011 - Woensdag 26 januari hebben Jacoba van Beieren, Hugo de Groot en Hendrick Hamel een deel van het terrein verkend waarop de Vesting3hoekdagen op 21 en 22 mei zullen plaats vinden. Bestuurders van de betrokken gemeenten waren aanwezig om hun historische plaatsgenoten te verwelkomen.

De föhn als belangrijkste wapen?
Jacoba, Hugo en Hendrick arriveerden op de voorsteven van de Gorcumse veertaxi. Al snel was duidelijk dat ze kwamen voor de Vesting3hoekdagen. Hugo stelde bestuurders van de betrokken gemeenten enkele vragen hoe ze dat voor zich zagen die samenwerking tussen de verschillende laatsen. In de 15e eeuw leidde dat immers nog regelmatig tot bloedvergieten.

* Burgemeester Van den Bosch - Zaltbommel: "Er bestaat al sinds 1996 een goede samenwerking tussen de verschillende gemeenten in de Vesting3hoek. Van bloedvergieten is geen sprake meer."
* Burgemeester Petter - Woudrichem: "Het geheel is juist meer dan de som der delen. De Vesting3hoek is een verbindende factor in ons mooie rivierengebied."

* Burgemeester IJssels - Gorinchem: "Het water scheidt en verbindt ons. En we hebben de veerdienst die dat fysieke verbinden mogelijk maakt. Ook tijdens de Vesting3hoekdagen."

* Wethouder Sambeek - Lingewaal: "Het evenement begint ook al voor 21 en 22 mei, door het ook op o.a. scholen uit te rollen betrek je de inwoners er ook heel actief bij."

* Directeur Stijns - Loevestein: "De vesting3hoekdagen zullen dan ook een heel gemêleerd publiek trekken, het is interessant voor cultuurliefhebbers, maar ook voor evenement-gangers of gezinnen met kinderen."

Boek of Ipad?
De programmering van de Vesting3hoekdagen wordt anders dan anders. Natuurlijk krijgt de historie zoals gebruikelijk een belangrijke rol. Maar dan wel de historie zoals deze nu beleefd kan worden. Een heksenproces anno 2011, een boekenmarkt met taxateur van oude boeken en het verschijnen van een sms-woordenboek, zalmschouwen met sushi, de geuzen op Harleys, Bourgondisch brunchen met hippe dj, en als rode lijn een queeste a la Indiana Jones waarbij on- en offline sleutels in de Vesting3hoek gezocht moeten worden. Op 21 en 22 mei komt dit allemaal terug in een eigentijds spektakel vol avontuur waarbij het heden oog in oog staat met het verleden.

Vereniging van Vestingsteden
De Vereniging Nederlandse Vestingsteden presenteert zich met een jaarlijks terugkerend evenement dat telkens in een andere vestingstad plaatsvindt. Dit spectaculaire evenement in een historische setting trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers in één van de aangesloten vestingsteden. Dit jaar is dat er niet één, maar wordt het de hele Vesting3hoek. De Vesting3hoek pakt het programma op een geheel eigen en hedendaagse wijze aan.