Gemeente Lingewaal


Voortgang centrumplan Vuren

In de raadsvergadering van 29 oktober 2009 heeft de werkgroep Verontruste Vurenaren een initiatiefvoorstel ingediend voor de herontwikkeling van de dorpskern in Vuren. Sindsdien is er al veel gebeurd. In dit artikel nemen wij u mee langs alle stappen die tot nu toe zijn gezet, en wat er nog staat te gebeuren.

Initiatief
De werkgroep Verontruste Vurenaren heeft destijds een voorstel ingediend, dat de kern van Vuren weer een echt hart moet geven. Vervanging en hergebruik van diverse gebouwen maken hier een groot deel van uit. In dit voorstel stond concreet dat:

* de bedrijfsactiviteiten van Tromp verhuizen naar de voormalige brandweergarage;

* Tromp als woonadres verhuist naar een nieuw appartement aan de Dorpsstraat;

* de buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal permanent gehuisvest worden in de nieuwbouw aan de Dorpsstraat;

* de peuterspeelzaal tijdelijk wordt gehuisvest op de huidige locatie;

* het gezondheidscentrum in de plint in de nieuwbouw aan de Dorpsstraat komt.

De gemeenteraad heeft toen het college opdracht gegeven dit initiatiefvoorstel op haalbaarheid te onderzoeken. Uit dit onderzoek bleek dat het voorstel op hoofdpunten haalbaar was, alleen dat de peuterspeelzaal niet aan de Dorpsstraat gerealiseerd kon worden. De voormalige locatie van de muziektent bleek een betere plaats.

Overeenkomsten
Vervolgens is in april 2010 een convenant gesloten tussen de 8 betrokken partijen. Deze partijen zijn: dhr. Tromp, BM van Houwelingen, buitenschoolse opvang De Kinderkamer, de peuterspeelzaal, fysiotherapeut Kraak, huisarts Van Malenstein, de werkgroep Verontruste Vurenaren en de gemeente. In dit convenant zeggen alle partijen hun medewerking toe aan de ontwikkeling van het nieuwe centrumplan voor Vuren.
Op 14 december 2010 is een zogenaamde tripartiete overeenkomst ondertekend door de drie grondeigenaren: BM van Houwelingen (eigenaar oude gemeentehuis), dhr. Tromp en de gemeente. In deze overeenkomst zijn de voorwaarden vastgelegd waaronder men bereid is de grond aan elkaar te verkopen. De eerste schetsplannen zijn gemaakt. Deze vormen het kader, waarbinnen de uitwerking van de bouwplannen het komende jaar moet plaatsvinden. De plannen vormen ook de basis waarop de gemeente in principe planologische medewerking wil verlenen aan de realisatie van de twee bouwplannen.

Voortgang
Door het ondertekenen van de tripartiete overeenkomst is de gewenste herontwikkeling van het centrum van Vuren op de rit gezet. De eerste aanzet tot de zo gewenste verbetering is daarmee een feit. De verschillende plannen worden de komende tijd verder uitgewerkt en daarna in procedures gebracht. Zodra dit gebeurt maken wij dit bekend via de gemeentelijke website en het Lingewaaljournaal. Er wordt dan ook een informatieavond in dorpshuis De Koels gehouden, waar een en ander zal worden gepresenteerd. Belanghebbenden en geĂŻnteresseerden kunnen dan hun mening geven over de concrete plannen.