Woonbond


27-01-2011 Gedichten voor levendige buurten

Bewoners van de Utrechtse Dichterswijk zien muren met poëzie in verschillende talen. Huurders in Nunspeet merken bij de plaatselijke woningbouwvereniging dat wonen een wonderlijk werkwoord is.

Op 27 januari is het gedichtendag, het jaarlijkse poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Daarom aandacht voor twee lokale initiatieven die met gedichten, maar ook met wonen en leefbaarheid te maken hebben.

Muurgedichten in Utrecht

Muurgedichten in Utrecht Twee bewoners uit de Utrechtse Dichterswijk namen het initiatief tot `Dichter bij Huis', een plan om muren in Utrechtse straten van gedichten in verschillende talen te voorzien. Zij realiseerden dit plan met behulp van het leefbaarheidsbudget dat de gemeente Utrecht via de wijkservicepunten beschikbaar stelt. De muurgedichten verlevendigen de wijk en zorgen voor meer onderling contact tussen bewoners.

Wonen wonderlijk werkwoord in Nunspeet

Gedicht van Ingmar Heytze in Nunspeet Op verschillende plaatsen in Nederland zijn particuliere stichtingen actief met poëzie in de openbare ruimte, zo ook de Stichting Muurgedichten Nunspeet. Op verzoek van Woningbouwvereniging Omnia zocht de stichting een toepasselijk gedicht voor de gevel van het servicecentrum voor huurders en woningzoekenden in Nunspeet. Het gedicht `Over Wonen' van Ingmar Heytze siert nu de gevel van de Woonwinkel.

OVER WONEN

Wonen is een wonderlijk werkwoord.
Wanneer woont men? Als men slaapt,
een sleutel omdraait, eet of baadt?

Wonen, dat is niet zozeer iets doen,
maar op een plek zijn waar men liefheeft,
goedemorgen zegt, zijn hoed neerlegt.

Wonen doet men altijd ergens,
stad of land, op stand of in de bocht
van een rivier.

Of hier.

Ingmar Heytze