Hogeschool Windesheim

Persbericht, 25 januari 2011

Windesheim Flevoland wordt mede-organisator van het Kenniscafé Almere. De hbo-instelling heeft niet alleen als doel in Almere en Lelystad hbo-opleidingen te bieden, maar wil ook bijdragen aan uitwisseling van kennis tussen onderwijsinstelling en samenleving. Dat is ook het doel van het Kenniscafé Almere in de nieuwe bibliotheek van Almere. In een informele sfeer spreken wetenschappers en onderzoekers met een geïnteresseerd publiek over een wisselend thema.

Het KennisCafé Almere is afgelopen jaar opgezet door Plusbibliotheek Flevoland (onderdeel van de nieuwe bibliotheek) in samenwerking met VU Connected. Windesheim Flevoland én de Open Universiteit zijn met ingang van dit jaar de nieuwe partners. Met elkaar worden voor het hele jaar de themaâs bepaald en de sprekers uitgenodigd. In totaal gaat het om acht avonden in de maanden januari â mei en september â november. Het KennisCafé bestaat nu ongeveer en jaar en vindt elke vierde donderdag van de maand plaats.

De ambitie van de organisatoren is, dat het Kenniscafé dé plek is in Almere en Flevoland waar onderzoekers, docenten, studenten en geïnteresseerde burgers elkaar ontmoeten in een informele en ontspannen omgeving. Niet in een collegezaal, niet via een monoloog, maar via een dialoog ontstaat zo contact tussen onderwijs, wetenschap en beroepenveld.

De professionals spreken over hun werk, hun passies, en de betekenis ervan voor de samenleving. Onder het genot van een drankje kan iedereen met hen in gesprek en debat gaan. Tijdens de avond is er ook muziek tussen de interviews, waardoor het Kenniscafé een sfeervol uitje wordt. De cafésetting zorgt voor een laagdrempelige toegang. De toegang is gratis.

Programma in 2011
Op donderdagavond 27 januari a.s. is het thema van het Kenniscafé: De helende omgeving. Welke invloed heeft de omgeving op de gezondheid van mensen? Kunnen omgevingsfactoren ziek maken of juist bijdragen aan de gezondheid? Kan de omgeving zo ingericht worden dat deze een positieve invloed heeft op de gezondheid?

Tijdens dit Kenniscafé zijn er drie gastsprekers. Universitair hoofddocent dr. Anton Kunst van het AMC gaat in op de invloed van de sociale en economische omstandigheden op de gezondheid. Cor Calis, directeur Zorg van het Flevoziekenhuis, vertelt over hoe de inrichting van een ziekenhuis bijdraagt aan het welzijn van patiënten. Tot slot behandelt dr. Roos Rajae, senior scientist visual experience bij Philips, wat licht voor ons welbevinden doet.

Het Kenniscafé op donderdag 24 februari a.s. heeft als thema: Stad en onderwijs. Op deze avond zal de voorzitter van het College van Bestuur van Windesheim Flevoland, Albert Cornelissen, een van de sprekers zijn.

De Kenniscaféâs beginnen steeds om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur) en duren tot circa 22:00 uur. Meer informatie op www.kenniscafealmere.nl