Erasmus Universiteit Rotterdam

Aan de slag met kennis voor de stad Rotterdam

Samenwerkingsovereenkomst tussen stad en universiteit krijgt inhoud

De innovatieve aanpak `kenniswerkplaatsen', geeft vorm aan de samenwerking met de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens de conferentie op 27 januari in De Machinist te Rotterdam staat deze unieke samenwerkingsmethode centraal. In de 'kenniswerkplaatsen' gaan medewerkers van gemeente en van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) op zoek naar kennis en ervaringen om de problemen van de stad beter te doorgronden.

Op basis daarvan ontwikkelen ze instrumenten om de stad leefbaarder en gezonder, en het onderwijs effectiever te maken. Daarin betrekken zij ook bijvoorbeeld hogescholen, woningbouwcorporaties of zorgaanbieders. Tijdens de conferentie wordt aan dialoogtafels gesproken over onder andere talentontwikkeling, duurzaamheid, leefbare wijken en gezondheid. Daarmee krijgt de op 6 december j.l. ondertekende samenwerkingsovereenkomst tussen stad en universiteit inhoud.

Aanbieding Rapportage Onderzoeksagenda Duurzaamheid Tijdens de bijeenkomst overhandigt prof.dr. Josee van Eijndhoven de eindrapportage van het samenwerkingsproject Klimaatbureau - Erasmus Universiteit Rotterdam aan Paula Verhoeven, directeur programma Duurzaam en aan de Rector Magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Henk Schmidt. De uitkomst van deze rapportage is een onderzoeksagenda rond de barrières die worden ervaren in het realiseren van de doelstellingen van het Rotterdamse Klimaatbeleid. Deze rapportage is het resultaat van het op 24 maart 2010 ondertekende samenwerkingsproject tussen het RCI (Rotterdam Climate Initiative) en de EUR Rotterdam.
Dit project maakte het voor de EUR mogelijk een multidisciplinaire onderzoeksagenda op te stellen, waarbij onderzoekers uit zes faculteiten betrokken zijn. De intentie is dat dit unieke project zal leiden tot een initiatief rond duurzaamheidsvraagstukken, om te komen tot een bundeling van krachten op dit terrein en tot een betere samenwerking met partijen buiten de EUR.. Het Smart Port project dient als voorbeeld.

Daarnaast wordt er een minor ontwikkeld, waarin de onderzoekers uit de verschillende disciplines gezamenlijk een aantrekkelijke bachelormodule op het terrein van duurzaamheid gaan verzorgen.