Gemeente Zutphen

manifestatie verkiezing derde stadsdichter van Zutphen

logo dichterbij Zutphen

Op donderdagavond 27 januari, Landelijke Gedichtendag, vindt in Zutphen de grote poëziemanifestatie plaats waar bekend wordt gemaakt wie de derde stadsdichter van Zutphen zal zijn in opvolging van Ton Luijten. De manifestatie heeft als titel Taal als Teken van de Tijd. Dit is het culturele jaarthema 2011 van Zutphen en daarmee de start van een reeks van activiteiten in Zutphen en Warnsveld.

Nieuwe stadsdichter

Nu aan de ambtstermijn van Ton Luijten een eind komt, rijst de grote vraag wie de volgende stadsdichter wordt. De jury boog zich in november met enthousiasme over een negental inzendingen, die zij van zeer hoog niveau vond. Er kwam een short list van drie kandidaten uit de bus rollen. Inmiddels is bekend welke namen daar op prijken. Dat zijn in alfabetische volgorde Erika Mannink, Tim Pardijs en Greetje Scholten.

Programma

Tijdens de manifestatie op 27 januari zal burgemeester Gerritsen bekend maken wie van de kandidaten op de short list de nieuwe stadsdichter van de gemeente Zutphen is. Op deze bruisende avond zijn verder optredens te verwachten van de jonge Venlose dichter Daan Doesborgh en de huidige stadsdichter van Deventer Heleen Bosma.

Tijdens de manifestatie treden ook winnende singersongwriters op van het festival dat zaterdagavond 15 januari plaatsvond in de GMB-zaal van de Muzehof. Dit zijn in de categorie kinderen tot 12 jaar Florien Ritsma, Puck Blans en Marjoleine Hoefsloot. Hun liedje gaat over afscheid van groep 8. In de categorie jongeren tot 18 jaar was het Christina te Nuyl.Zij zal haar lied met de titel "De zin van het verhaal" ten gehore brengen. In de categorie 18+ was het de Ruurlose Carina Numan die won. Op de poëziemanifestatie zal zij haar lied "de Berkel" spelen en zingen.
Ton Luijten zal voor het laatst optreden in de functie van stadsdichter en vervolgens het stokje doorgeven aan zijn opvolger.

Zutphen in strofen

De stadsgedichten die Ton Luijten in de afgelopen twee jaar schreef, zijn verzameld in een bundel die op deze avond gepresenteerd wordt. De bundel heet 'Zutphen in strofen' en is geïllustreerd met tekeningen van de bekende Zutphense kunstenaar Wim van der Meij. De bundel kost slechts EUR5 en wordt op deze feestelijke avond gesigneerd door Ton Luijten.

Waar, wanneer en hoe laat

De manifestatie Taal als Teken van de Tijd vindt plaats in de Burgerzaal aan de Lange Hofstraat in Zutphen en begint om 20.00uur. Zaal open om 19.30 uur. De presentatie is in handen van de acteur Eugène Ligtvoet.
Kaarten à EUR5,00 zijn aan de zaal verkrijgbaar; tevens in de voorverkoop bij de Graafschap Bibliotheken van Zutphen en Warnsveld; kinderen/jongeren tot 18 jaar EUR2,50.