Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Agenda

Workshop 'Basiskennis voor toezicht op financiën' (variant A) Datum: Donderdag 27 januari 2011
Tijd: 09:30 - 18:00
Lokatie: Grand Hotel Karel V, Utrecht

VOOR COMMISSARISSEN DIE ZICH DE BASISKENNIS OP FINANCIEEL GEBIED EIGEN WILLEN MAKEN, MET AANDACHT VOOR DE SPECIFIEKE FINANCIELE KENMERKEN VAN WONINGCORPORATIES

Betreft een workshop uit de categorie Basis en is gericht op het verkrijgen van kennis en het verdiepen van inzichten waarover iedere commissaris moet beschikken.

Inhoud
Een gezonde financiële positie en bedrijfsvoering van de woningcorporatie is voorwaarde voor het realiseren van volkshuisvestelijke doelen. Dat wordt tegen de achtergrond van de huidige economische ontwikkelingen en de maatregelen van de overheid een steeds grotere opgave. Een RvC heeft altijd één of meer leden die op financieel gebied bijzonder deskundig zijn. Dat laat onverlet dat elke commissaris de basiskennis moet hebben om ook zelf het financiële functioneren van de corporatie en de inbreng van de `financieel specialisten' in de RvC te kunnen volgen en beoordelen. Hierin wil deze workshop voorzien.

De workshop heeft als doel bij de deelnemers een goede basis te leggen voor het begrijpen van de financiële basisinstrumenten, zoals de begroting, investeringsvoorstellen, kasstroommanagement (treasury) en de jaarrekening met zijn winst- en verliesrekening en de balans. Die systemen kent elke organisatie. In de workshop wordt ook aandacht besteed aan wat specifiek is voor woningcorporaties, zoals de verschillende waarderingssystemen, de `onrendabele top' en de noodzakelijke en acceptabele omvang van het eigen vermogen. Er wordt kort ingegaan op de implicaties van nieuwe ontwikkelingen, zoals de `Brusselse regels'.
Specifiek voor woningcorporaties zijn ook externe instituten die de financiële gezondheid van de corporatie beoordelen, te weten het CFV en het WSW. De workshop bespreekt hun rol en de relatie met de RvC.

U wordt in de workshop uitgedaagd om niet alleen de kennis tot u te nemen, maar ook aan de hand van casussen ermee te spelen. Zo kunt u uw inzicht in financiële systemen verdiepen. U ontvangt vooraf de VTW-publicatie "Commissaris bij een woningcorporatie: toezicht op het financieel beleid".

Deelnemers
De workshop richt zich op commissarissen die de basiskennis op financieel gebied nog niet hebben of zich daarin onvoldoende thuis voelen.

Twee varianten
De VTW biedt twee varianten van de workshop aan. In variant A wordt de stof van de workshop in 1 dag behandeld, in variant B wordt de stof in
1 dag + ½ dag, drie weken later, behandeld. Het tempo ligt in deze variant iets lager. Bovendien biedt de halve dag de mogelijkheid om onderdelen van de voor leken complexe materie te herhalen en het begrip voor financiële aspecten beter te verankeren.

Download hier de volledige beschrijving.

U kunt zich aanmelden voor variant A door een kort mailtje te sturen naar bureau@vtw.nl. Wilt u hierin in ieder geval uw NAW-gegevens opnemen? Na inschrijving ontvangt u een bevestiging.