Congres-en Studiecentrum VNG

Gemeentelijke kansen voor impuls platteland


27 januari - Groessen, 1 februari - Marwijksoord, 9 februari - Driehuizen, 15 februari - Beesd


* Introductie

* Programma

* Inschrijven

Het platteland is in beweging. Steeds meer agrariërs doen er naast de landbouw andere activiteiten bij, soms kleinschalig als gastvrije ondernemer, soms uit maatschappelijke betrokkenheid of soms om een extra inkomstenbron te creëren.

Multifunctionele landbouw past in het ene gebied beter dan in het andere. Gemeenten moeten dit afwegen: was `er iets bij doen' eerst een nuttige opvulling van een vrijkomend agrarisch gebouw, nu is het een opmaat tot een nieuwe plattelandseconomie. Uit recente LEI-cijfers blijkt dat al meer dan 4.500 bedrijven actief zijn in de multifunctionele landbouw en samen een omzet van 411 miljoen euro realiseerden in 2009.
Deze ontwikkelingen stellen nieuwe vragen aan ruimtelijke ordening en aan gemeentelijke regelgeving zoals geur- en horecabeleid. Het is van groot belang dat deze vragen juist nu hun weg vinden in gemeentelijk beleid en regelgeving.

De VNG organiseert vier regionale bijeenkomsten voor bestuurders en ambtenaren ruimtelijke ordening. Tijdens deze bijeenkomsten wordt ingegaan op de ontwikkelingen van multifunctionele landbouw, de mogelijke betekenis voor de invulling van het buitengebied en de (on)mogelijkheden voor gemeenten.

Nieuwste VNG-publicatie
Na de bijeenkomst ontvangen de deelnemers de nieuwste VNG-publicatie: Multifunctionele Landbouw en Ruimtelijke Ordening, nieuwe economische activiteiten in het buitengebied. Hierin staan handvatten voor de invulling en uitvoering van bestemmingsplannen in relatie tot multifunctionele landbouw.

Diverse sprekers gaan in op de vraag hoe deze ontwikkelingen kunnen doorwerken in gemeentelijk beleid van ruimtelijke ordening en van milieu, horeca of APV. Dit betekent dat enerzijds de economische kant wordt belicht: welke economische en maatschappelijke impact hebben deze activiteiten op de vitaliteit van het buitengebied? Anderzijds gaan de sprekers in op vraagstukken rond ruimtelijke ordening en de bijbehorende regelgeving. Tijdens deze bijeenkomsten worden zowel knelpunten als oplossingen behandeld.

Inschrijven

U kunt zich aanmelden via deze inschrijflink

Datum en locatie

Alle bijeenkomsten vinden plaats op multifunctionele agrarische bedrijven met een vergaderaccommodatie. Op elke locatie is er om 13.00 uur een ontvangst met inlooplunch.
Afsluiting is om 16.00 uur met een borrel.


* Donderdag 27 januari 2011 - regio Oost: De Groene Schuur in Groessen

* Dinsdag 1 februari 2011 - regio Noord: Goense landwinkel in Marwijksoord

* Woensdag 9 februari 2011 - regio Noord-Holland: Natuurlijk Genoegen in Driehuizen

* Dinsdag 15 februari 2011 - regio Midden/Zuid: Landgoed Mariënwaerdt in Beesd

Kosten

Deelname aan de bijeenkomst bedraagt EUR 75,- (ex. 19% BTW) per persoon.

Voorwaarden inschrijving

Ongeveer een week voor de bijeenkomst ontvangt u per post een bevestiging met een routebeschrijving. Uw inschrijving is bindend. Registratie in verband met de Wet bescherming persoonsgegevens is aangemeld bij het CBP op 24 juli 2002, meldingsnummer m-1026707.

Annuleren of wijzigen

Wilt u uw aanmelding annuleren of wijzigen, dan kunt u dat doen door in te loggen en naar 'mijn inschrijving' te gaan. Bij verhindering kan uw plaats worden ingenomen door een vervanger. Dit kunt u per e-mail aangeven aan cs-vng.nl

Inlichtingen

Congres- en Studiecentrum VNG
Usha Patandin
t. 070 - 3738498
e. usha.patandin@vng.nl