Politie Limburg-Noord

Digitale flitspalen in werking gesteld


Datum: 24-08-2010
Tijd bericht: 14:15
Plaats: Weert / Bergen

De digitale flitspalen die twee maanden geleden geplaatst zijn in Weert langs de Roermondseweg (N280) ter hoogte van hmp 1,7 en bij Bergen langs de Rijksweg N271 ter hoogte van hmp 101, zijn dinsdag 24 augustus in bedrijf gesteld. Deze nieuwe digitale flitspalen zijn gecertificeerd door het Nmi (Nederlands Meetinstituut) en goedgekeurd door het Landelijk Parket Team Verkeer (LPTV), (voorheen Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie).

In deze nieuwe flitspalen zitten geen filmrolletjes, omdat het hele proces digitaal verloopt. Verwerking van gegevens vindt hierdoor sneller en efficiënter plaats. Bij een geconstateerde snelheidsovertreding wordt automatisch het kenteken gelezen en de voertuigklasse bepaald. Deze gegevens komen terecht in een bestand dat onmiddellijk digitaal naar het verwerkingssysteem van het Verkeershandhavingsteam wordt gestuurd. Door deze snelle informatieoverdracht ontvangt de bestuurder de bekeuring veel sneller. Die ligt nu binnen een paar dagen in de brievenbus in plaats van bij de verwerking van de analoge opnames, die zes tot acht weken in beslag neemt.

De weggebruiker kan er rekening mee houden dat er voor zijn eigen veiligheid gelet wordt op zijn snelheid. Want met name op de doorgaande routes in de regio Midden en Noord Limburg is snelheid vaak een factor als het gaat om ernstige letselongevallen of aanrijdingen met dodelijke afloop. Naast met de in werking zijnde flitspalen -die door het Verkeershandhavingsteam liever veiligheidspalen genoemd worden - , wordt er ook dagelijks op snelheid gecontroleerd door het team verkeersassistenten van het VHT, rijden motoragenten met laserguns en staan door de hele regio heen radarwagens langs de wegen. Ook heeft het VHT een videosurveillancewagen die dagelijks wordt ingezet om extreme verkeersovertreders te confronteren met hun weggedrag.

Voor de herstelwerkzaamheden van de flitspaal langs de N280 bij Baexem, die op 1 juli tot tweemaal toe vernield werd, is door LPTV opdracht gegeven. Vanwege de vakantieperiode is daar nog geen werk van gemaakt.