Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Amsterdam, 13 augustus 2010

Tassenmuseum Hendrikje toont roestvrij stalen tassen van Wendy Stevens
Van 24 augustus - 17 oktober 2010

Tassenmuseum Hendrikje toont van 24 augustus - 17 oktober de nieuwste collectie tassen van de Amerikaanse ontwerper Wendy Stevens. Al haar tassen zijn gemaakt van roestvrij staal gecombineerd met leer en ander metaal. Het museum wil met deze tentoonstelling bezoekers verrassen en inspireren. Deze ontwerper laat zien dat je met minder voor de hand liggende materialen prachtige tassen kunt maken.

Het gebruik van roestvrij staal als basismateriaal voor een tas draagt bij aan de vorm en levensduur; in combinatie met leer zijn de handtassen ook nog gebruiksvriendelijk en functioneel. Wat de ontwerpen van Stevens opvallend maakt is het grote assortiment aan formaten, vormen en metalen. Daarnaast is het metaal in elke tas is op een andere manier bewerkt, wat elke tas uniek maakt. Sinds ze met het ontwerpen van tassen begon, heeft de originaliteit van Stevens' ontwerpen hebben de aandacht getrokken van mode- en designbladen over de hele wereld.

Tassenmuseum Hendrikje wil laten zien wat voor verscheidenheid er is in tassen in vorm, materiaal en ontwerp. Wendy Stevens is origineel in haar materiaalgebruik en levert een handgemaakt ambachtelijk product. Stevens ontwerpen zijn qua gebruik van materiaal vooruitstrevend. Sigrid Ivo, directeur van het Tassenmuseum: "In de jaren '20 zag je tassen van aluminium, maar nu worden tassen veelal van leer en stof gemaakt. Daarom is wat Stevens maakt erg origineel. De combinatie van leer met roestvrij staal, alsook de afwerking is prachtig. Ik hoop bezoekers te verrassen en ze te laten zien dat je met aparte materialen ook geweldige tassen kunt maken."
Wendy Stevens
Stevens, van huis uit lerares, begon in 1983 als experiment met het ontwerpen van tassen; gefascineerd door plaatmetaal. Ze struinde ijzerhandelaren en industriële terreinen af op zoek naar materiaal om te bewerken. Ze maakte riemen, lijsten, bureau accessoires en verlichting. 's Avonds werkte ze in een club waar ze zag dat er grote behoefte was aan kleine duurzame tassen net groot genoeg voor kleingeld, rijbewijs en een lippenstift. Daar begon het idee om ook metalen tassen te ontwerpen. In 2004 werd haar atelier volledig verwoest door een brand, sindsdien concentreert ze zich op dat waar ze het beste in is: het maken van tassen. De tassen van Stevens worden met de hand vervaardigd in een klein productieatelier in Pennsylvania.

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje toont de geschiedenis van de westerse tas vanaf de late Middeleeuwen tot heden. De collectie laat zien dat de tas een grote verscheidenheid kent in vorm, functie, materiaal en decoratie. Elke tas vertelt een verhaal: over sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, stijlen in de toegepaste kunst en de mode door de eeuwen heen. Behalve de permanente, historische collectie zijn in het museum wisselende thematentoonstellingen te bezichtigen en organiseert het museum tentoonstellingen van hedendaagse ontwerpers uit binnen- en buitenland. Tassenmuseum Hendrikje is het enige museum in de wereld met zo'n uitgebreide en gespecialiseerde collectie tassen.

Noot voor de redactie,