Dienstenbond CNV

Nieuws

9 augustus 2010

Cao-onderhandelingen mode- en sportwinkels na zomer van start

CNV Dienstenbond gaat na de zomer in overleg met CBW-Mitex over een nieuwe cao voor de ongeveer 100.000 medewerkers van mode- en sportwinkels. De cao liep op 30 juni af. Er is veel werk gedaan ter voorbereiding van de onderhandelingen over een nieuwe cao en nu moet blijken of dat ook tot een goed nieuw cao-akkoord gaat leiden.

Het is de afgelopen jaren erg onrustig geweest rond de arbeidsvoorwaarden voor medewerkers van mode- en sportwinkels. Doordat er tussen Mitex en de vakorganisaties grote verschillen van mening waren over de toeslagen, de wachtdagen en de loonsverhoging voor bovenschaligen is in 2005 en 2006 geen cao tot stand gekomen. Vervolgens is er eind 2006 een cao gesloten zonder de grote vakorganisaties in de mode- en sportdetailhandel, waaronder het CNV. In januari 2009 is een akkoord bereikt dat alsnog door werkgevers werd afgewezen. Uiteindelijk zijn we na de zomer van 2009 alsnog met veel "hangen en wurgen" tot een cao voor 2008, 2009 en de eerste helft van 2010 gekomen. CNV Dienstenbond was niet blij met deze laatste cao, maar we zaten in ieder geval weer aan tafel en hebben een basis gelegd om verder met elkaar in gesprek te komen over een nieuwe cao en verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor medewerkers werkzaam in mode- en sportwinkels.

Veel gebeurd
Sinds het najaar van 2009 is er achter de schermen veel informeel overleg gevoerd. We hebben geprobeerd de onderlinge relatie te verbeteren en hebben hard gewerkt aan een nieuw loongebouw op basis van een functiewaarderingssysteem dat er eigenlijk al sinds 2003/2004 ligt, maar waar we door alle problemen niet meer aan toe gekomen zijn. Technisch lijkt er nu een oplossing gevonden die er enerzijds voor zorgt dat weer meer dan 80% van de medewerkers binnen het loongebouw gaat vallen door het ophogen van de maxima van de schalen en de nieuwe functieindeling en anderzijds de discussie rond de knip minder zwaar maakt en voor die werkgevers die dat willen beoordelingsafhankelijk belonen mogelijk maakt. Technisch lijken we er dus redelijk uit, maar over de gevolgen voor kosten en de randvoorwaarden waaronder het kan worden ingevoerd moet tijdens de cao-onderhandelingen nog gesproken worden. Daarmee lijken alle drie de probleempunten uit 2005 opgelost (wachtdagen en toeslagen zijn in de vorige cao opgelost en nu lijkt er een oplossing te liggen voor het beperken van de problematiek rond de knip). Dit biedt perspectief om te komen tot een nieuwe cao en verder te bouwen aan goede arbeidsvoorwaarden voor medewerkers van mode- en sportwinkels.

Vuiltje
Jammer is dat er momenteel nog wel een "vuiltje" op tafel ligt over de maaltijdvergoeding. Een groot deel van de werkgevers blijkt standaard minder te vergoeden voor zelf te verzorgen maaltijden dan in de cao is afgesproken. Mitex en CNV Dienstenbond verschillen echter van mening over de uitleg van het betreffende artikel en komen er dus samen niet uit. Het lijkt erop dat we het aan de rechter moeten voorleggen. We proberen deze problematiek los te zien van de cao-onderhandelingen, want dat zou jammer zijn van al het voorwerk wat is gedaan en ook betekenen dat er voorlopig geen cao zou komen, maar kunnen niet geheel uitsluiten dat dit toch z'n invloed zal gaan hebben.

Voorstellen nieuwe cao
Op grond van de ervaringen met de cao 2008-2010, op grond van het vele werk wat in de tussentijd is verzet en op grond van het arbeidsvoorwaardenbeleid van CNV Dienstenbond heeft CNV Dienstenbond een aantal voorstellen gemaakt voor de nieuwe cao. Deze tref je in concept bijgaand aan. Graag horen we voor 30 augustus of je daarmee kunt instemmen, zo niet op welke onderdelen niet en of je nog aanvullende voorstellen hebt. Ook als je andere op- of aanmerkingen hebt ten aanzien van de cao-onderhandelingen horen we die graag. Doe dat via bijgaand reactieformulier of per mail naar j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl .

Vervolg
Op 7 september zullen wij voor de eerste keer in overleg gaan met CBW-Mitex over een nieuwe cao. Vervolgens hebben we nog afspraken staan voor 23 september en 5 oktober. Als we tot overeenstemming komen met CBW-Mitex over een nieuwe cao dan besluiten uiteindelijk de leden of er ook definitief een nieuwe cao tot stand komt door over het akkoord te stemmen. Je hebt dus niet alleen invloed op de voorstellen, maar bepaald ook uiteindelijk of de cao er moet komen.