Imtech NV

Duurzaam stoken in Eindhoven

9 augustus 2010

In opdracht van de gemeente Eindhoven realiseert Imtech Contracting (Vonk) een nieuwe houtgestookte bio-energiecentrale. Gesnoeide takken als brandstof leveren vanuit deze duurzame centrale `groene' elektrische energie en warmte aan bijna 1.600 woningen in de wijk Meerhoven. Bovendien voorziet de centrale 20.000 m² scholen en winkels van warmte.

Zo wordt alle warmte die in de centrale wordt opgewekt en vrijkomt nuttig besteed. Arjan Stirtjan is projectmanager bij Vonk en heeft dit vooruitstrevende project onder zijn hoede. `De centrale draait op brandstof uit eigen regio', vertelt Stirtjan. `Jaarlijks wordt in Eindhoven 9.000 ton snoeihout uit particuliere tuinen en het openbaar plantsoen opgehaald, wat momenteel vooral wordt geëxporteerd naar het buitenland. Voordeel van verwerking binnen Eindhoven is dat het leidt tot minder transport, wat een gunstig effect heeft op de uitstoot van schadelijke emissies. Daarnaast zorgt het gebruik van houtsnippers voor een vermindering van maar liefst 5.900 ton CO2-uitstoot. Kortom, een energiecentrale met allerlei voordelen voor het milieu.'

Twee delen
Het project bestaat voor Arjan Stirtjan uit twee delen die ondergebracht zijn in één gebouw, want naast het biomassadeel is er als back-up voor de warmtelevering aan het stadsverwarmingnet ook een deel van de centrale dat op fossiele brandstof werkt. Het project moet medio 2011 klaar zijn om opgestart te worden. Arjan: `We zijn nu volop aan het engineeren en zullen vanaf de zomer beginnen aan het civiele deel.' Imtech verzorgt samen met partner HoSt de complete engineering en alle technische oplossingen in de vorm van een EPC (Engineering Procurement Construction) contract.