Gemeente Bernheze


Q-koorts in de regio Brabant Noordoost

In onze regio hebben 117 patiënten dit jaar klachten van Q-koorts gekregen, bij 24 patiënten gaat het om een recente besmetting. De meeste Q-koorts meldingen zijn in de gemeenten Oss, Bernheze en Uden gedaan. In Bernheze gaat het om 14 personen. Landelijk zijn 204 patiënten dit jaar door Q-koorts getroffen.
In vergelijking met 2009 is het aantal besmettingen met Q-koorts afgenomen: tot 1 augustus 2009 waren er 1092 meldingen van patiënten met Q-koorts en passende klachten.

Risico besmetting Q-koorts

Vooropgesteld: het risico om besmet te raken met Q-koorts is klein. U loopt iets meer risico om besmet te raken met Q-koorts in de volgende omstandigheden:

* In het lammerseizoen dat loopt van februari tot en met mei;
* Bij warm en droog weer, dan kan de bacterie zich beter verspreiden en verder verwaaien;

* In de buurt van een besmet bedrijf. Deze kans is het grootst tijdens de lammerperiode (februari tot en met mei). Hoe langer u in deze periode in een gebied met Q-koorts bent, hoe groter de kans op besmetting;

* Contact met een dier uit een gebied waarvan bekend is dat dieren besmet zijn met Q-koorts.

Risico op besmetting voor recreanten

Het risico op besmetting met Q-koorts op kinderboerderijen of dierenparken is erg klein. Dit komt omdat:

* op een kinderboerderij of dierenpark weinig dieren bij elkaar staan en ze niet vaak tegelijkertijd lammeren of aborteren (waarbij de Q-koorts bacterie kan vrijkomen).

* de beheerders van kinderboerderijen verplicht zijn om geiten en schapen te vaccineren en om drachtige geiten en schapen -vanaf 4 maanden dracht tot 2 weken na het lammeren- afgezonderd te houden van bezoekers.

Omdat het risico om besmet te raken met Q-koorts vooral in het lammerseizoen groot is, loopt u weinig risico om besmet te raken als u in de zomer op vakantie bent (of gaat) in de regio Brabant Noordoost.

Voorzorgsmaatregelen

Voorzorgsmaatregelen die u zelf kunt treffen zijn:
* Een goede algemene hygiëne bij contact met geiten en schapen (waaronder handen wassen na diercontacten);
* Voor de volgende groepen wordt afgeraden een melkgeiten- of schapenbedrijf te bezoeken:

o Zwangere vrouwen;
o Hartpatiënten;
o Mensen met een afweerstoornis, bijvoorbeeld door kanker of door medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. o Mensen met een hartklepafwijking of mensen die een hartoperatie hebben gehad.

Meer informatie

Voor meer informatie over Q-koorts verwijzen wij u naar de website van de GGD Hart voor Brabant: www.ggdhvb.nl/q-koorts en naar de website van het ministerie van VWS: www.qkoortsinnederland.nl.

Lees meer >>

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35

undefined

Digitale nota

Brabants groen je eigen energiecoach