KNHS

Rijs huldigt in de regen
9 augustus 2010
netters sir john anneke huckriede

Afgelopen zaterdag was de eerste zaterdag van augustus en dat betekent concours in Rijs. In de staart van het wedstrijdseizoen worden op haast alle grote concoursen kampioenschappen verreden en dat was in Rijs dan ook het geval. Voor alle drie de disciplines stond er één kampioenschap op het spel en tevens verreden de Noordelijke regionale Friezen hun damesklasse kampioenschap. Volop strijd dus, maar helaas voor deelnemers en bezoekers ook volop regen. Maar het deerde de kersverse kampioenen niet. De bezoekers overigens ook niet, want desondanks was de publieke belangstelling goed en een ieder bleek er rekening mee gehouden te hebben dat de weergoden een mindere dag zouden hebben.

Friezen
Acht Friezenrijders hadden hun langspan geprepareerd voor deze dag. Vier aanspanningen kregen een tweede kans hun kunnen te tonen. Titelverdediger Sybren Minkema bleek zijn Nielson fan Kippenburg en Jesse R weer uitstekend aan de praat te hebben. Mooi in linie en best bewegend werd ook dit jaar mede voor hen het volkslied gespeeld. Pieter Paul en Wisse van Frits de Jong vormen ook een aansprekend duo, waarbij Pieter Paul de blikvanger is. Als derde konden Markant van de Noeste Hoeve en Teade fan e Goëngamieden in handen van Age Okkema op de derde plaats worden opgesteld. Udo de Haan presenteerde de eerste omloop Martinus PJ en Keimpe indrukwekkend, maar verspeelde zijn kansen aan het begin van de finale. Eén van zijn paarden kwam, doordat hij wat weggleed, over een streng en had hulp van derde nodig om de rit te kunnen vervolgen. Maar hulp betekent uitsluiting en daardoor zat er niet meer in dan een vierde plaats.
Martinus was in de ereklasse en damesklasse wel weer de beste en Age Okkema deed vergelijkbaar goede zaken in de limietklasse en competitie. Hij won met Teade fan e Goëngamieden de competitierubriek en met de in Duitsland goedgekeurde Hugo van Rob Zorn indrukwekkend de limietklasse. De in Opmeer kampioen geworden Jaring fan Bokkum en Lieuwe wonnen gereden door Bauke de Boer weer de tweespanrubriek.

De regionale Friezen rijdsters maakten er overigens ook een spannende titelstrijd van. Zo spannend zelfs, dat de arbiter uitsluitsel moest geven. Willem met Janine van Duyn aan de leidsels kon zich als de nieuwe kampioen opstellen. Titelverdedigster was Margé Emmens met Topgazon Sam E. Beide paarden liepen op hun eigen manier een heel beste wedstrijd. Willem was in houding net even mooier en Sam E was in beweging niet de minste. Hiltsje Holtrop met Egberth van de Zonschate deed overigens ook goed mee en verdiende derde plaats.

Tuigpaarden
Het kampioenschap tweespannen bij de tuigpaarden leek op voorhand haast een uitgemaakte zaak, maar dat liep anders. Tobias en Varanno van Ulle Haarsma wonnen alle voorgaande wedstrijden en waren dus de grote favoriet. Eerder deze week lieten Wizzkids Gonda en Ultima met Derk Jan Mekkes aan de leidsels al zien in goede vorm te zijn. De beide Patijn-dochters leken haast te voelen waar het om ging. Ze presteerden bijzonder constant, gingen met zeer veel houding en toonden ook beste bewegingen. Zij zorgden voor de verrassing en onttroonden Tobias en Varanno. Ook Roel en Obiku van Ab Koetsier passeerden de kampioen van vorig jaar. In tegenstelling tot de voorgaande wedstrijden, maakten Tobias en Varanno nu even teveel fouten om ook nog hun vierde meerspan titel van dit seizoen te kunnen pakken. Netters Unaniem vervolgde zijn toch al succesvolle week nogmaals voor stal Huckriede,

Hackney's
De Huckriedes wedden niet op één paard. Ook bij de hackneys zijn ze al jaren succesvol en grossieren ook daar in kampioenslinten. In Rijs moest Anneke Huckriede haar vorig jaar in Norg behaalde titel in de damesklasse verdedigen. Zeven dames bonden de strijd aan. Na een standshow en vervolgens nog over rijden, kwam er bij dit kampioenschap geen kink in de kabel voor hen. Netters Sir John ging als altijd met veel front, regelmatig, goed voor bewegend en extreem sterk achter. Overigens zorgden Heartland Real deal en Els dAchard voor pittige tegenstand en werden na de finale als tweede geplaatst. Willeke Rozendaal presenteerde namens familie Van Ingen Fairview Emperor. Ook deze kleine maat weet wat bewegen is en liet een goede indruk achter. Al met al ook een fraaie kampioensstrijd. Lambertus Huckriede won tevens weer de ereklasse kleine maat met Magic Victory van gebroeders van Nispen én de ereklasse grote maat met Netters Sir John. Rob dAchard won vervolgens met Heartland Real Deal en Heartland Starlighter de tweespanrubriek.

Tekst: Rijk van Vulpen
Foto: Karin Sevink (www.karinshobbyfotografie.nl)

Uitslagen, 7 augustus Rijs/Harich

FRIEZEN cat 2
Competitie

1. Teade fan e Goëngamieden, Okkema/Brandsma, A. Okkema
2. Tom v.d. Gonda, B. Nijhof, G. Borkent

3. Tristan v.d. Adelaar, M. v. Daal

Limietklasse

1. Hugo, R. Zorn, A. Okkema

2. Jisse 433, Mts. Bangma, S. Minkema

3. Jesse R, J. Schreuder

Ereklasse

1. Martinus PJ, Wijbenga/v.d. Ark, U. de Haan
2. Jaring fan Bokkum, S. Minkema

3. Haiko v.d. Elsenerhof, B. Nijhof, G. Borkent

Damesklasse

1. Martinus PJ, D. Smit

2. Nielson fan Kippenburg, J. Schreuder

3. Pieter Paul, S. de Jong

KAMPIOENSCHAP tandem

1. Nielson/Jesse, S. Minkema

2. Pieter Paul/Wisse, F. de Jong

3. Markant/Teade, A. Okkema

Tweespan

1. Jaring/Lieuwe, B. de Boer

2. Andries/Geeske, F. Holtrop

3. Keimpe/Martinus, U. de Haan

TUIGPAARDEN cat 2
Lage limietklasse

1. Atleet, Cazemier/v. Manen, H. Hammers

2. Besterly Attent, L. Veerman

3. Any Time, J. Westenberg

Hoge limietklasse

1. Stuurboord Landzicht, M. de Groot

2. Like to Win, L. Huckriede

3. Besterly Amadeus, L. Veerman

Ereklasse

1. Netters Unaniem, L. Huckriede

2. Sunlight, U. Haarsma

3. Wizzkids Gonda, Ritsema, D.J. Mekkes

Damesklasse

1. Netters Unaniem, A. Huckriede

2. Taunita, H. v. Wessel

3. Celebration, N. Schep

Tweespan limiet/competitie

1. Celebration/Zavanno, U. Haarsma

2. Ubink/Urchin, A. Koetsier

3. Briljant/Valentijn, H. Hammers

KAMPIOENSCHAP tweespan ereklasse

1. Ultima/Wizzkids Gonda, D.J. Mekkes

2. Roel/Obiku, A. Koetsier

3. Tobias/Varanno, U. Haarsma

Tandem

1. Tobias/Celebration, U. Haarsma

2. Sitinkie/Heraut, J. Jordans

3. Besterly Amadeus/Like to Win, L. Veerman

HACKNEYS cat 2
Limietklasse

1. Heartland Bell Ringer, Mr. D. Vyse

2. Heartland Bust Your Buttons, A. Veltkamp
3. Heartland Real Deal, P.Vugts, E. d Achard

Limietklasse grote maat

1. Eclipse Eyecatching, J. v.d. Westen

2. Plains Inkspot, P. Lijffijt jr

3. Magic Kentucky Boy, Gebr. v. Nispen, L. Huckriede

Ereklase kleine maat

1. Magic Victory, Gebr. v. Nispen, L. Huckriede
2. Heartland Sundance, R. d Achard

3. Seamair Simply Marvelous, Mr. D. Vyse

Ereklasse grote maat

1. Netters Sir John, L. Huckriede

2. Avion Pierre, P. Lijffijt

3. BAB Golden Pride, J. v.d. Westen

KAMPIOENSCHAP Damesklasse

1. Netters Sir John, A. Huckriede

2. Heartland Real deal, E. d Achard

3. Fairview Emperor, W. Rozendaal

Tweespan

1. Heartland Real Deal/- Starlighter, R. d Achard
2. Netters Sir John/- Brookfield Hope, L. Huckriede
3. Leyrun Dancing/- Superb, W. Sweens