Gemeente Deurne


Persberichten

Deurne maakt zich op voor bezuiniging van EUR 4,5 miljoen

Bezuinigen

Op 6 juli vergadert de gemeenteraad van Deurne over de bezuinigingen voor de komende jaren. Evenals andere gemeenten en overheden krijgt ook Deurne te maken met aanzienlijke bezuinigingen. Vooralsnog gaat de gemeente uit van een korting op de rijksinkomsten van 10 %. Maar dit zou ook 20 % kunnen worden. De bezuinigingstaakstelling is EUR 4,5 miljoen, oplopend naar 2014, op een begroting van in totaal ongeveer EUR 90 miljoen.
Lees verder

Onvermijdelijk om deze bezuinigingen te realiseren is het bijstellen van taken en ambities. De laatste jaren was er vaak ruimte in de begroting voor nieuwe ontwikkelingen en bijzondere projecten. De komende jaren zal dit anders zijn. Er breekt een periode aan van constant keuzes maken: wat wil de gemeente en wat zijn de mogelijkheden binnen het budget?

Starten met bezuinigingen in 2011
De bezuinigingen zijn noodzakelijk omdat het Rijk vanaf 2011 of 2012 gaat korten op het gemeentefonds. Hoe hoog die korting gaat zijn, wordt pas later dit jaar duidelijk. De verwachting is dat de korting op het gemeentefonds pas vanaf 2012 in zal gaan. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad echter voor om toch al vanaf 2011 te starten met de bezuinigingen.
Vooruitlopend op de korting op het gemeentefonds heeft Deurne in 2010 ook al een bezuiniging doorgevoerd van EUR 1,3 miljoen.

Voorstellen voor bezuinigingen
Het college van burgemeester en wethouders stelt onderstaande uitgangspunten voor de bezuinigingen voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad behandelt deze uitgangspunten in de vergadering van 6 juli. Nadat de gemeenteraad een besluit heeft genomen, worden de uitgangspunten verwerkt in de begroting van 2011 en in de meerjarenbegroting.

Uitgangspunten die voorgelegd worden aan de gemeenteraad: o Er wordt voorgesteld om EUR 750.000 te bezuinigen op personeel. Dit komt overeen met 15 fte.
o Voornemen is de gemeentelijke lasten niet meer dan trendmatig te verhogen (met uitzondering van de toeristenbelasting die in 2010 eenmalig is verhoogd). Wel wordt bezien waar verdere ophogingen van inkomsten mogelijk zijn, bijvoorbeeld als het gaat om de kostendekkendheid van leges.
o Iedereen moet mee bezuinigen, alleen de doelgroepen jeugd, kwetsbaren en minima krijgen een uitzonderingspositie. Geen bezuiniging op jeugd bij verenigingen (sport en amateuristische kunst- en muziek beoefening). Er wordt dus wel bezuinigd op volwassenen en op gezonde ouderen. Verder wil het college van B&W de bijstandsnorm tot 110% handhaven.
o Op diverse budgetten wordt - met een opbouw in 4 jaar tijd tot in het jaar 2014 - bezuinigd met 20%. Naast diverse gemeentelijke taken vallen hieronder ook de gemeenschappelijke regelingen, gesubsidieerde instellingen, de gemeentelijke werkbudgetten en personeelsbudgetten. o Vanwege achterstallig onderhoud is een bezuiniging niet mogelijk op het onderhoud van gemeentelijke gebouwen en wegen. Om de achterstand in te kunnen lopen, worden juist extra middelen vrijgespeeld in de begroting.
o De raad wordt gevraagd om ambities bij te stellen en te bepalen of en zo ja, welke projecten in fases uitgevoerd kunnen worden.

Uiteraard krijgen de raadsfracties ook de mogelijkheid om nog extra creatieve ideeën in te dienen die kunnen leiden tot besparingen.

Niet genoeg
De uitgangspunten die op 6 juli door de gemeenteraad van Deurne worden behandeld zorgen voor een bezuiniging van EUR 2,7 miljoen. Dit is nog niet genoeg. Het college van burgemeester en wethouders onderzoekt nog meer bezuinigingsmogelijkheden. Zo wordt een analyse gemaakt van de gemeentelijke financiën en de Grondexploitatie en kijkt het college van burgemeester en wethouders én de gemeenteraad kritisch naar de projecten en ontwikkelingen die op de planning staan voor de komende jaren.

Gemeente Deurne | Postbus 3, 5750 AA, Deurne | Markt 1, 5751 BE, Deurne | Tel. 0493 387 711 | info@deurne.nl