Gemeente Cromstrijen


Het veer tussen Numansdorp en Willemstad vaart

03-06-2010

Vandaag, 3 juni 2010, is de nieuwe veerverbinding tussen Numansdorp en Willemstad in gebruik genomen. Daarbij waren vertegenwoordigers van alle betrokken partijen aanwezig. De exploitant, Ralph Holster, hoopt op een warme en succesvolle zomer. Het shantikoor zong het schip toe met hun zeevaartsliederen. Na de officiële opening stonden enkele belangstellenden al te wachten in de Dorpshaven in Numansdorp. Hoewel Ralph vrijdag 4 juni pas echt van start gaat met de veerverbinding, konden deze mensen alvast een voorproefje nemen en vaarden met de boot naar Willemstad.

In ere hersteld
Met het startsein voor de veerboot is een oude verbinding in ere hersteld. Al in 1898 was er een veerdienst op dit traject. Vanuit Rotterdam was er destijds een tramlijn naar Numansdorp. Van daaruit kon je naar Willemstad en naar Zijpe in Zeeland oversteken.

Voortraject
In het Uitvoeringsprogramma van het Nationaal landschap Hoeksche Waard werd de wens om de zuidkant van de Hoeksche Waard beter te ontsluiten al uitgesproken. In oktober 2008 heeft de toenmalige Commissie Hoeksche Waard daarom een subsidie-verzoek ingediend bij Leader om een haalbaarheidsonderzoek te verrichten. Het onderzoek richtte zich op de mogelijkheden voor veerverbindingen in de regio West-Brabant, Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en Voorne. Een speciale 'projectgroep toegankelijkheid', gevormd door het Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard, het ISGO, de gemeente Moerdijk en de gemeente Steenbergen vanuit West-Brabant, de gemeenten Oostflakkee en Middelharnis vanuit Goeree-Overflakkee, de gemeente Hellevoetsluis vanuit Voorne en de Groenservice Zuid-Holland, heeft het onderzoek begeleid.

Nog een verbinding?
De start van de veerverbinding tussen Numansdorp en Willemstad is geen op zichzelf staand project. Een haalbaarheidsonderzoek wees dit traject aan als meest kansrijk, maar ook een veerverbinding tussen Strijensas en Moerdijk-dorp is een mogelijkheid die momenteel verkend wordt. Bij een positieve uitkomst van deze verkenning, komt er nog een verbinding bij.

Brochure Deltapontjes
In de tweede helft van juni verschijnt er een brochure over 'de Deltapontjes'. Daarin staat informatie over alle pontjes in het Haringvliet, het Hollandsch Diep en Krammer-Volkerrak. De brochure bevat dienstregelingen, prijzen en geeft een beschrijving van wat er te doen is op de diverse oevers. Een handig boekje voor wie het gebied (per fiets) over water wil verkennen.

Gratis verkrijgbaar
De gids 'De Deltapontjes' komt gratis beschikbaar op een groot aantal verspreidingspunten en is bovendien vanaf medio juni te downloaden via www.deltapontjes.nl