FNV Bouw

FNV-plan tegen vroegtijdige slijtage werknemers

De wijze waarop we in Nederland omgaan met bedrijfsgezondheidszorg is kaal en armoedig. Het is de meest vernietigende conclusie in het FNV-rapport 'Fit naar de Finish'. In dit plan pleit de FNV niet alleen voor een grondige herstructurering van de bedrijfsgezondheidszorg. Zij doet ook een groot aantal andere concrete voorstellen om de vroegtijdige slijtage van werknemers en uitval voor het pensioen tegen te gaan.

"Dit plan is een serieuze poging om de arbeidsparticipatie van oudere werknemers te verbeteren", aldus verantwoordelijk federatiebestuurder Leo Hartveld.

Een van de meest in het oog lopende voorstellen is elke twee of drie jaar een gezondheidscheck voor werknemers van 45 jaar en ouder door een echt onafhankelijke arbeidsgeneeskundige. De huidige bedrijfsarts werkt volgens de FNV teveel ten dienste van het bedrijf en te weinig van werknemers. De FNV wil dan ook een onafhankelijke financiering van taken, gericht op individu en zieke werknemer.

Verder pleit de FNV voor een drastische verhoging van het aantal inspecteurs van de Arbeidsinspectie. En om het zogeheten Deense model in te voeren: daar wordt ieder bedrijf één maal in de twee jaar bezocht en gekeurd. Daarnaast moeten volgens de FNV de boetes omhoog. Verder wil de FNV een 'preventiewet' maken van de Arbowet. Dat kan door invoering van heldere normen en grenswaarden voor bijvoorbeeld handmatig tillen en beeldschermgebruik. Heel belangrijk vindt de FNV ook invoering van een wettelijke norm voor te hoge werkdruk.

Lees meer op FNV.nl Publicatiedatum: 02-06-2010