Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


ROVER wil meer subsidie voor consumentenorganisaties Het ministerie verkleint de macht van de consument

Reizigersvereniging ROVER, de CG-raad en SCO-koepel voor ouderenorganisaties moeten meer subsidie krijgen. Dit stelt ROVER naar aanleiding van het opheffen van stichting OPC, het expertisecentrum voor consumenteninspraak. Volgens ROVER heeft het ministerie van V&W een stap gezet waarin de reizigersinspraak sterk wordt verminderd en meer macht naar decentrale overheden gaat.

Na de invoering van decentralisatie in het openbaar vervoer besefte de politiek dat er een vorm van reizigersinspraak moest komen. Hiervoor werd de stichting OPC opgericht. Dit expertisecentrum ondersteunt diverse reizigersadviesorganen, helpt met reizigersinspraak bij het decentrale openbaar vervoer en verzorgt trainingen en kennisoverdracht. Dit jaar wordt stichting OPC echter opgeheven. Als alternatief geeft V&W een hogere subsidie aan ondersteuning van decentrale overheden.

ROVER is verbaasd over deze verschuiving en noemt het besluit van V&W "bizar". "Reizigersinvloed wordt afgeschaft en decentrale overheden die zelf geld genoeg hebben krijgen ondersteuning", vat ROVER samen, "V&W doet zijn best om in een monopoloïde markt de macht van de klant zo klein mogelijk te houden". ROVER verwijt V&W de relaties met vervoersbedrijven en decentrale overheden te verkiezen boven het reizigersbelang.

ROVER vindt dat de subsidie van V&W niet naar decentrale overheden moet gaan maar naar consumentenorganisaties als ROVER, de CG-raad en SCO. Deze organisaties zouden het gat kunnen opvangen dat de stichting OPC achter laat. De organisaties zijn voornemens om na de verkiezingen de nieuwe minister van V&W hier op aan te spreken.

Lees hier alvast een notitie hierover. Dit zal als basis dienen voor de brief aan de minister.
Pagina geplaatst: 3 juni 2010