Computer verslaat televisie

Amsterdam, 02 juni 2010

Consumenten kunnen hun koelkast minder missen dan hun wasmachine of stofzuiger en zitten liever zonder fiets dan zonder auto. De mobiele telefoon is voor consumenten niet zo onmisbaar als de computer. De computer wint het ook van de televisie. De helft (52%) van de ondervraagden wil onder geen beding een maand zonder computer leven.

Computer meer waard dan televisie

Van de ondervraagden is ruim de helft (56%) het meest gehecht aan de computer, een kwart (25%) aan de televisie. Opvallend is dat 'slechts' 19% de mobiele telefoon het meest onmisbaar noemt. Een maand zonder televisie of computer is niet voor iedereen een optie. De helft (52%) van de ondervraagden zou zijn computer absoluut zo lang niet opgeven. De rest is daar tegenover een compensatie van gemiddeld 50 euro wel toe bereid. Een kwart (26%) van de respondenten zou onder geen beding zijn televisie een maand opgeven. De rest zou dat voor gemiddeld 38 euro wel doen.

Elektrische hulp in de huishouding

Consumenten kunnen hun koelkast minder missen dan hun wasmachine of stofzuiger. De helft (51%) van de ondervraagden noemt de koelkast het meest onmisbaar, 44% de wasmachine. Geen koelkast betekent vaker boodschappen doen; geen wasmachine betekent naar de wasserette. Die vooruitzichten zijn kennelijk erger dan het hanteren van de stoffer en blik, want slechts 5% hecht het meest aan zijn stofzuiger.

Niet zonder auto

De auto - een oudere uitvinding dan de fiets - is voor de meeste ondervraagden (60%) het meest onmisbare vervoermiddel, terwijl 27% het vooral niet zonder fiets zou willen stellen. Een op de tien (10%) kan het minst zonder openbaar vervoer.