Gemeente Breda

Bredase Energieraad start Klimaattafel gebouwde omgeving

De eerste Bredase Klimaattafel gaat van start. Vandaag heeft de Bredase Energieraad de doelen, werkwijze en samenstelling van de âKlimaattafel gebouwde omgevingâ bepaald. Diverse partijen met deskundigheid op het gebied van installatietechniek, projectontwikkeling, woningmarkt, financieringsconstructies, marketing en juridische zaken schrijven samen een voorstel voor CO2-reductie bij bestaande woningen.

Wilbert Willems, wethouder Duurzaamheid en tevens voorzitter van de Energieraad: âHet meest concrete actiepunt uit de Bredase Klimaattop van eind januari dit jaar, is het grootschalig aanpakken van CO2-reductie bij bestaande gebouwen. Daarom gaan we daarmee als eerste aan de slag. Verschillende partijen hebben aangeboden te willen meedenken over de meest geschikte aanpak. Ik reken erop, dat het voorstel dat hieruit voortkomt, zó aantrekkelijk is voor Bredase bedrijven dat zij hiermee graag aan de slag gaan.â

Breda wil in 2044 CO2-neutraal zijn. Door bestaande woningen beter te isoleren en zelf duurzame energie op te wekken, kunnen bewoners hun energierekening fors omlaag brengen en veel energie en dus CO2 besparen. Naast het treffen van maatregelen in en aan de woning, kan veel energie worden bespaard door slimmer om te gaan met huishoudelijke apparaten en de wijze van vervoer. De Klimaattafel richt zich dus op het totale energieverbruik van huishoudens.

Breda heeft veel ervaring op het gebied van CO2-reductie in de gebouwde omgeving. Deze week nog kreeg de gemeente de Golden Green Award voor het toepassen van duurzaamheid in ruimtelijke projecten.

Organisaties worden uitgenodigd om hun kennis en ervaring in te brengen bij de Klimaattafel, zodat kan worden bepaald hoe die een plek kunnen krijgen in het voorstel dat de Klimaattafel opstelt. Daarnaast kunnen zij een rol spelen bij de uitvoering van dat voorstel. De ervaringen die worden opgedaan met (de organisatie van) deze klimaattafel, worden gebruikt om ook voor andere themaâs klimaattafels op te richten, zoals schone en zuinige mobiliteit, duurzame bedrijven, klimaatbestendige leefomgeving en duurzame energie.

Breda, 3 juni 2010