Ministerie van Defensie

Toespraak minister Van Middelkoop bij uitreiking dapperheidsonderscheiding Srebrenica - 3 juni 2010

Spreker : minister van Defensie

Kapitein Frans, familie, vrienden en collega's, Hartelijk welkom bij deze uitreiking van het Kruis van Verdienste op de Prinses Julianakazerne in Den Haag. Een uitreiking van een bijzondere onderscheiding. Een uitreiking met een bijzondere voorgeschiedenis.

Kapitein, U bent in het jaar 2000, tien jaar geleden dus, door de toenmalige minister van Defensie bij Hare Majesteit de Koningin voorgedragen voor het Kruis van Verdienste. Zo'n voordracht is niet iedere militair gegeven. Daarvoor is bewijs vereist van moedig en beleidvol optreden. U hebt van dit moedig en beleidvol optreden blijk gegeven tijdens uw missie in voormalig Joegoslaviƫ bijna exact 15 jaar geleden (11 juli 1995).

In 1995 was u gestationeerd in Srebrenica, ten tijde van de opmars van het Servische leger. Een dreigende situatie, we herinneren ons allemaal de beelden van de zware beschietingen in de heuvels. Een schokkende oorlogssituatie in de achtertuin van West-Europa. Waar de internationale gemeenschap faalde, bent u boven uzelf uitgestegen. Waar besluiteloosheid hoogtij vierde, hebt u kordaat en op eigen initiatief gehandeld. ...

Verwijzingen

* Toespraak minister uitreiking dapperheidsonderscheiding Srebrenica Zie het origineel