Ingezonden persbericht


Jonge Democraten demonstreren met groene belastingenveloppen op Leidseplein

Op donderdagmiddag 3 juni zullen de Jonge Democraten - de politieke jongerenorganisatie gelieerd aan D66 - op ludieke wijze actievoeren op het Leidseplein in Amsterdam. De Jonge Democraten pleiten voor een groen belastingstelsel en delen daarom groene belastingenveloppen uit. Toekomstige generaties mogen niet opgezadeld worden met de nadelige gevolgen vervuiling.

Het Nederlandse belastingstelsel moet 'vergroenen'. Vervuiling en onnodig gebruik van grondstoffen kost Nederland op de lange termijn dubbel zoveel. De Jonge Democraten willen dat de politiek na jaren van stilstand nu wel grote hervormingen doorvoert. Zij vragen hiervoor aandacht door met een grasmat het Leidseplein groen te kleuren. Daarnaast zullen koeien groene belastingenveloppen uitdelen en worden voorbijgangers getrakteerd op gebakken peren die symbool staan voor de consequenties van nog meer jaren stilstand.

De aankomende verkiezingen staan in zijn geheel in het teken van de economie. Het onderwerp duurzaamheid raakt hierdoor onterecht ondergesneeuwd. "Zorgwekkend", aldus Landelijk Voorzitter Thomas Bakker, "Nog langer de kop in het zand steken zal desastreus uitpakken voor toekomstige generatie. We mogen het lange termijnbelang van duurzaamheid op in de hectiek van alle dag niet vergeten."

Duurzaam produceren en consumeren moet rendabeler en goedkoper zijn dan vervuilend consumeren en produceren. Door het belastingstelsel te vergroenen, kan dat gerealiseerd worden. Daarom pleiten de Jonge Democraten voor invoering van de kilometerheffing, een vleestax en investeren in groene energie. In de groene belastingenvelop die donderdag aan de Amsterdammer wordt uitgereikt, vragen de Jonge Democraten aandacht voor deze maatregelen.




Ingezonden persbericht