Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan

3 juni 2010, 16.04 uur

Door een aanslag met een geïmproviseerd explosief zijn afgelopen zondag 2 Nederlandse militairen van de Task Force Uruzgan (TFU) gewond geraakt. De aanslag vond plaats tijdens een reguliere patrouille in de omgeving van Shingowlah, ten noorden van Deh Rawod.

Beide gewonden zijn per helikopter naar het Role 2-veldhospitaal op de basis in Tarin Kowt gebracht. De militairen hebben zelf hun relaties geïnformeerd. Een gewonde is inmiddels overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht waar verdere behandeling plaatsvindt. De andere militair is ontslagen uit het ziekenhuis. Hij keert terug naar zijn eenheid.

Kolonel Leuvering (r) draagt met een sleutel symbolisch het commando aan de Australiërs over. - Foto: ministerie van Defensie Australië

Trainingstaken overgedragen Het Nederlandse Operational Mentoring and Liason Team (OMLT) heeft afgelopen week haar taken overgedragen aan de Australische Mentoring Task Force (MTF). De taak van het OMLT is het opleiden, trainen en adviseren van Afghaanse militairen.

Ook vormde het gezamenlijk uitvoeren van patrouilles met het OMLT een belangrijk onderdeel. Op dit moment is het Afghaanse leger (ANA) deels in staat om deze patrouilles zelfstandig te organiseren en operaties te plannen. Bij aanvang van de missie in 2006 waren slechts 160 Afghaanse militairen aanwezig in Uruzgan. Op dit moment ligt dit aantal op 3000 militairen. Een Nederlandse patrouille passeert een vrijwel droge rivierbedding (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Water verenigt Uruzgan Lokale leiders en dijkgraven uit Uruzgan hebben afgelopen week een belangrijke shura (traditionele vergadering) gehouden over de waterverdeling in het gebied. Tijdens het overleg in een dorpje ten noorden van Tarin Kowt werd ook gesproken over manieren om het gebied van meer water te voorzien en de beschikbare waterhoeveelheid efficiënter te beheren.

Het Nederlandse Provinciale Reconstructie Team (PRT) heeft de dijkgraven in het gebied aangemoedigd de shura te organiseren. "We proberen de waterproblematiek te gebruiken om de lokale bevolking bij elkaar te brengen en hun vertrouwen in de samenwerking met de lokale overheid te vergroten", aldus Jennes de Mol, de civiel vertegenwoordiger en directeur van het PRT.

Herinneringsmedaille voor medici Afgelopen vrijdag hebben 2 multinationale chirurgische teams, een verpleegkundige en tandartsassistente van het Role 2-hospitaal op Kamp Holland de NAVO-herinneringsmedaille ontvangen. Brigadegeneraal Kees van den Heuvel, commandant van TFU, sprak tijdens de uitreiking zijn dank uit over de uitstekende medische ondersteuning. Dag en nacht staat het personeel van het hospitaal klaar om de patiënten adequaat op te vangen en te behandelen. Het gaat hierbij om militairen van willekeurige naties en Afghaanse burgers.

Er werd even stilgestaan bij de 1500 vlieguren voor de Hercules. - Foto: ministerie van Defensie

Hercules klokt 1500e vlieguur Afgelopen weekend vloog de Nederlandse C-130 Hercules haar 1500e vlieguur in het kader van de ondersteuning aan de ISAF-missie in Afghanistan. De C-130 vloog 231 missies en vervoerde meer dan 20.000 passagiers en 1,3 miljoen kilo vracht. Het C-130-detachement is sinds januari 2009 gestationeerd op Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten.

Wapen- en explosievenvondsten * Maandag 24 mei heeft een Afghaanse burger in de omgeving van Chora een explosief ingeleverd bij de Australische Multinational Task Force. * Afghaanse militairen hebben in de omgeving van Tarin Kowt zelfstandig een geïmproviseerd explosief (IED) geruimd. * In de omgeving van Chora en Tarin Kowt zijn meerdere wapenvondsten gedaan door Afghaanse, Australische en Nederlandse eenheden. Ook werden IED's en granaten aangetroffen. Het materiaal is onschadelijk gemaakt.

Een Nederlandse Apache-helikopter in actie (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Gevechtscontacten * Een patrouille van de TFU is in de omgeving van Tarin Kowt beschoten door kleinkaliberwapens en een raket. Dit vuur is beantwoord. Na dit incident heeft de Afghaanse politie enkele quala's (ommuurde woningen) onderzocht waarbij zij ook in een vuurgevecht raakte. Na afloop arresteerden zij 2 Afghanen. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden en was geen sprake van materiële schade. * Eenheden van Taskforce 55 hebben in de afgelopen periode tijdens operaties vijfmaal vuurcontact gehad met vijandelijke strijders. Hierbij hebben Nederlandse Apache-gevechtshelikopters driemaal luchtsteun verleend waarbij 2 keer wapens zijn ingezet. Bij deze acties zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen aan vijandelijke zijde. * In de omgeving van Deh Rawod heeft een eenheid van de TFU waarschuwingsschoten gelost voor een motorrijder die stoptekens negeerde. Hierop is de motorrijder gestopt. * Afgelopen vrijdag is een patrouille van de TFU in de omgeving van Deh Rawod beschoten met een 107mm-raket. Dit vuur is beantwoord. Bij dit incident vielen aan Nederlandse zijde geen slachtoffers en was geen sprake van materiële schade. Tijdens de actie zijn vermoedelijk slachtoffers aan vijandelijke zijde gevallen. * Zaterdag werd een gezamenlijke Australische-Afghaanse patrouille onder vuur genomen in de omgeving van Tarin Kowt. Dit vuur is beantwoord en 2 Apache-gevechtshelikopters zijn ter plaatse geweest maar hebben geen wapens ingezet. Tijdens de actie zijn vermoedelijk slachtoffers aan vijandelijke zijde gevallen. * Op Kandahar Airfield heeft dit weekend een raketaanval plaatsgevonden. Hierbij zijn geen slachtoffers gevallen en is geen schade aangericht. * Zondag 30 mei is één 107mm-raket afgevuurd op Kamp Holland. Ook hierbij vielen geen gewonden en is geen materiële schade aangericht. * Nederlandse F-16's hebben eenmaal ondersteuning geleverd aan ISAF-grondtroepen.

Videoserie Afghanistan Defensie blikt tot augustus in een serie video's terug op de afgelopen 4 jaar in Uruzgan en op de Nederlandse inzet in Afghanistan als geheel. De video's zijn op deze website te zien en op het YouTube-kanaal van Defensie. Het 5e deel gaat over de 'Slag bij Chora'.

Op de Telegraaf-site is het project Dagboek van Onze Helden te zien. Deze reeks wordt door militairen in Uruzgan zelf gefilmd en geeft een uniek beeld van hun dagelijkse werkzaamheden.