Gemeente Wageningen

oplossingsrichting Olympiahal

College besluit over oplossingsrichting Olympiahal

Nieuwe beleidsregels moeten sluiting sporthal voorkomen

Het college van burgemeester en wethouders van Wageningen heeft besloten om nieuwe beleidsregels vast te stellen voor de Olympiahal. De sporthal kampt al jaren met financiële problemen. Er is geen geld beschikbaar om noodzakelijk onderhoud te doen. Door de nieuwe beleidsregels kan de gemeente het verschil tussen het commerciële tarief van de Olympiahal en het tarief in de gemeentelijke sporthallen compenseren. Het college wil hiermee voorkomen dat de Olympiahal de deuren moet sluiten. De gemeenteraad besluit in juni of ze het benodigde geld hiervoor beschikbaar stelt.

De Olympiahal wordt gebruikt door verschillende sportverenigingen en voor particuliere zaalvoetbal- en volleybalcompetities. Door het hanteren van een hoger tarief stijgen de inkomsten. Hiervan zal de sporthal worden opgeknapt. Als de sporthal zou sluiten komt een groot aantal sporters op straat te staan. Dit is onwenselijk.

In goed overleg met de Olympiahal is de oplossingsrichting uitgewerkt en is er overeenstemming bereikt over het commerciële tarief dat berekend wordt.

De bestaande huurovereenkomst voor het bewegingsonderwijs zal de gemeente gaan aanpassen aan het commerciële tarief. Besloten is deze oplossingsrichting te beperken tot de jaren 2010 en 2011. Dit in afwachting van een integrale gemeentebrede visie en uitgangspunten voor sportaccommodaties. De gemeenteraad moet hier nog wel budget voor beschikbaar stellen. Daarnaast moet de Olympiahal er voor zorgen dat de sporthal meer verhuurd wordt, om meer inkomsten binnen te halen.

Voor de gemeentelijke sporthallen geldt in 2010 een huurtarief voor sportverenigingen van EUR 36,80 per uur. Het particuliere tarief in 2010 is EUR 45,75 per uur. Als de nieuwe beleidsregels voor de Olympiahal van kracht worden, gaat het tarief voor de Olympiahal EUR 190,70 per uur bedragen. Het college stelt de gemeenteraad voor om een bedrag van EUR 200.000,- per jaar beschikbaar te stellen om het verschil met het nieuwe tarief te overbruggen.

De gemeenteraad zal met de Kadernota 2010 besluiten of zij voor de oplossing van de Olympiahal geld beschikbaar zal stellen. Dit is gepland voor de raadsvergadering van 21 en 22 juni a.s.