Vilans


Lancering Individueel Zorgplan Vitale Vaten

Woensdag 2 juni 2010 presenteerden De Hart&Vaatgroep en Vilans het Individueel Zorgplan Vitale Vaten, een werkboek speciaal voor mensen met (een verhoogd risico op) een hart- of vaatziekte. Hierin kan de patiënt, samen met zijn zorgverlener(s), invullen welke risicofactoren hij gaat aanpakken, hoe hij dat gaat doen, welke medicijnen hij eventueel gebruikt en hoe zijn meetwaarden zich ontwikkelen. Daarnaast staan in het zorgplan praktische tips om de risicofactoren aan te pakken.

Regie en verantwoordelijkheid bij patiënt
Bij het voorkomen van (het opnieuw opspelen van) hart- en vaatziekten is het vaak van belang dat mensen hun leefstijl aanpassen. Het is hierbij belangrijk dat de patiënt aangeeft hoe hij dat wil doen. Alleen de patiënt zelf kan immers meer bewegen, verstandiger eten of stoppen met roken.

Veel patiënten vinden het lastig om een plan te maken voor het aanpassen van hun leefstijl. De zorgverleners kunnen hen hierbij helpen. De zorgverlener en de patiënt maken samen een plan van aanpak. Zij kunnen gezamenlijk kijken welke doelen haalbaar zijn: stoppen met roken bijvoorbeeld of afvallen. Dit maakt de kans op succes groter.

Patiënten en zorgverleners enthousiast
Volgens Karin Idema, adviseur bij De Hart&Vaatgroep zijn patiënten positief over het zorgplan: Patiënten en zorgverleners waren nauw betrokken bij de totstandkoming van het boekje. Wij vinden het belangrijk dat het zorgplan aansluit bij de wensen van de mensen die het gaan gebruiken.

Zowel patiënten als zorgverleners gaven aan dat ze het prettig vinden om waarden en doelen samen bij te houden. Op deze manier is duidelijk te zien wat het effect is van het aanpakken van de risicofactoren. Dit werkt stimulerend. Idema: De meeste patiënten die wij over het zorgplan spraken, willen graag met het boekje aan de slag. Zij vinden het daarbij wel belangrijk dat ook hun zorgverleners met het zorgplan werken en met hen meedenken.

Betere samenwerking met eerste en tweede lijn
Margo Weerts, directeur van De Hart&Vaatgroep: Wij hopen dat het Zorgplan Vitale Vaten de samenwerking met de zorgverleners in de eerste en de tweede lijn verbetert, omdat de patiënt het boekje mee kan nemen naar controles of afspraken met andere zorgverleners. Het zorgplan biedt aanleiding om over het aanpassen van de leefstijl met elkaar in gesprek te gaan. Het is goed als meerdere zorgverleners het aanpakken van de risicofactoren met de patiënt bespreken. Door gebruik te maken van het individueel zorgplan is de patiënt onderdeel van het behandelteam en krijgt zo regie over zijn behandeling.

Meer informatie
Het werkboek Zorgplan Vitale Vaten is onderdeel van het patiëntendeel van de Zorgstandaard Vasculair Risicomanagement (www.vitalevaten.nl). De ontwikkeling is gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting.

U kunt het Zorgplan Vitale Vaten downloaden of gratis bestellen via de website van De Hart&Vaatgroep op

Wilt u meer informatie over het werken met het Zorgplan Vitale Vaten? Neem dan contact op met Vilans. Annelies Bloemers, adviseur communicatie a.bloemers@vilans.nl of 030-7892368


Noot voor de redactie (