Gemeente Midden-Delfland

Caraïbische klanken in Maasland

...Om aandacht te vragen voor kindermishandeling.

Op woensdagmiddag 2 juni scheen een prachtig zonnetje in Midden-Delfland. Maar dat was niet het enige dat een tropische sfeer in Maasland bracht. In de middag liep ook de brassband Capelle Brass eXplotion door het dorp. De vrolijke klanken trokken vele Maaslanders naar buiten. De band vergezelde een groep medewerkers die namens het ministerie van Jeugd en Gezin en de gemeente Midden-Delfland aandacht vroeg voor kindermishandeling.

Veel mensen denken over kindermishandeling âdat gebeurt in mijn omgeving nietâ. De feiten liggen anders:

* Per jaar zijn er in Nederland meer dan 107.000 slachtoffers van kindermishandeling;

* Kindermishandeling gebeurt in alle lagen van de bevolking en in alle culturen;

* In een schoolklas van 30 kinderen wordt gemiddeld tenminste 1 kind mishandeld;

* Bij 82% van de meldingen die het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling ontvangt, blijkt er inderdaad sprake van kindermishandeling.

Blauwe plekken zijn nog wel te herkennen, zeker als het vaak voorkomt. Maar er zijn ook andere vormen van kindermishandeling. Denk daarbij aan seksueel misbruik. Of aan het uitschelden en vernederen van een kind. Of aan verwaarlozing. Als een kind te weinig aandacht of lichamelijke zorg krijgt is dat ook kindermishandeling. En ook het getuige zijn van huiselijk geweld (zowel fysiek als verbaal) is een vorm van kindermishandeling.

Wat mishandelde kinderen nodig hebben, zijn volwassenen in hun omgeving die zich om hen bekommeren en die daar iets mee doen. Bijvoorbeeld door hun zorgen te delen met anderen uit de omgeving van het kind, of door het uitspreken van die zorg richting de ouders. In die zin draagt iedereen medeverantwoordelijkheid voor het welzijn van de kinderen in onze maatschappij.

U kunt altijd iets doen
Kindermishandeling is een beladen onderwerp dat gepaard gaat met veel onzekerheid en twijfel. De bedoeling van deze landelijke campagne is de aarzeling om actie te ondernemen tegen kindermishandeling te verminderen. U kunt namelijk altijd iets doen!!
* Sta open voor signalen van kindermishandeling. Als u het gevoel heeft dat er âietsâ aan de hand is, klopt dat vaak ook. De signalen bij de slachtoffers lopen vaak uiteen van lichamelijk letsel en gedragproblemen tot afzondering en agressie;
* Praat er over met andere mensen uit de omgeving van het kind;
* Praat met het kind zelf of met de ouders. Besef dat kindermishandeling vaak het gevolg is van onmacht. U kunt al helpen door er te zijn voor het gezin. Of door het kind een luisterend oor te bieden;

* Raadpleeg de website www.watkanikdoen.nl voor meer informatie;
* Bel het AMK (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) voor advies of melding: telefoonnummer 0900 - 123 123 0.

Laat een kind in nood niet in de steek!! Kom in actie tegen kindermishandeling.
Â

Campagne Raak - wethouder mw. Van Nimwegen met flyerende dames en heer Campagne
Raak Caraïbische drumband loopt door straat in Maasland Campagne Raak een pauzemoment van de flyerende dames en heer met wethouder Mw. Van Nimwegen

Â

Â