VU medisch centrum

Vijftienduizend UMC-medewerkers leggen hun deskundigheid vast

Kwaliteitsregister voor verpleegkundigen

3 juni 2010

Alle UMC-verpleegkundigen collectief in één kwaliteitsregister. Dat gaat dit jaar gebeuren. Daarmee laten de verpleegkundigen zien dat ze voldoen aan de professionele standaard.

Van een congres bijwonen tot het meelopen met visites, alles telt mee voor het kwaliteitsregister Foto: Mark van den Brink Het was passend nieuws op 11 mei, de Dag van de Verpleging: de NFU en V&VN ondertekenden de intentieverklaring om alle UMC-verpleegkundigen collectief in te schrijven in het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&V). Daarmee hebben de acht UMC's een belangrijke stap gezet in de verdere professionalisering en kwaliteitsborging van deze beroepsgroep. Er moeten nog wel wat zaken worden uitgewerkt, maar de intentie is er in elk geval. Alle acht UMC's trekken gezamenlijk op en de werkgeversorganisatie NFU werkt samen met beroepsorganisatie V&VN aan de verdere professionalisering van deze grote beroepsgroep.

Deskundigheid schept veiligheid
Vakkundig en veilig zijn twee kernwaarden
Actief bezig zijn met kwaliteitsverbetering
Kennis moet up to date blijven

Het gaat binnen de UMC's om bijna vijftienduizend verpleegkundigen en verzorgenden. Tot nu toe was het hun eigen keuze zich te laten inschrijven in het Kwaliteitsregister V&V. In dat register kunnen ze in een digitaal portfolio bijhouden wat zij doen aan deskundigheidsbevordering: gevolgde cursussen en trainingen, congressen en andere bijscholingsactiviteiten. Die vrijblijvendheid gaat er in de toekomst af. Vakkundig en veilig zijn de twee kernwaarden van het verpleegkundig beroep. Met de collectieve inschrijving in het kwaliteitsregister worden die aspecten nog steviger verankerd.

Vak bijhouden
Het register maakt inzichtelijk dat verpleegkundigen actief zijn in het bijhouden van hun vak. Ze leggen zelf vast op welke manier ze werken aan hun deskundigheid. In het portfolio zijn de uren gesplitst naar patiëntgebonden, beroepsgebonden en organisatiegebonden uren. De norm - 184 uur verspreid over vijf jaar - lijkt goed te halen, want er vallen veel verschillende vormen van deskundigheidsbevordering onder: congressen, klinische lessen, trainingen in voorbehouden handelingen, over nieuw instrumenten, nieuwe patiëntcategorieën of behandelmethoden. Maar ook bedside teaching en het meelopen met visites kan eronder vallen.

Het register is een ondersteuning van het beleid van permanente educatie, dat de UMC's voeren. Nieuw is dat het straks dankzij de inschrijving en het bijbehorende digitale portfolio op een uniforme manier inzichtelijk is, ook voor leidinggevenden, op welke manier professionals hun deskundigheid bijhouden. Het bijhouden van de deskundigheid is een individuele, professionele verantwoordelijkheid, maar zeker ook een verantwoordelijkheid van de organisatie. De kosten van de eerste, collectieve inschrijving worden daarom door de UMC's betaald. Net als nu zullen de kosten voor deskundigheidsbevordering en bijscholing in de meeste gevallen ook gewoon door de werkgever worden betaald.

Beroepsnorm
De norm van 184 uur verspreid over vijf jaar is vastgesteld door V&VN. Door zich daarbij aan te sluiten, erkent de NFU deze beroepsnorm. Tegelijk gaan NFU en V&VN voortaan samen de inhoud van de norm bewaken en eventueel aanpassen. Daarvoor wordt de bestuursstructuur van het Kwaliteitsregister V&V aangepast. Dat is een van de zaken die na het tekenen van de intentieverklaring nog geregeld moet worden. Het kost nog een half jaar voordat alle puntjes op de i gezet worden en dan zal in de tweede helft van 2010 de collectieve aanmelding van alle UMC-verpleegkundigen bij het Kwaliteitsregister een feit zijn.

Jasper Enklaar
bron: Tracer