Rechtbank 's-Hertogenbosch


Hof doet uitspraak in zaak vernieling vliegbasis Volkel

's-Hertogenbosch, 3 juni 2010 - Gisteren heeft het gerechtshof uitspraak gedaan in een langlopende zaak van 10 vredesactivisten. Het hof veroordeelde 9 van hen tot werkstraffen en boetes voor het in vereniging openknippen van een hek en het zich onbevoegd bevinden op vliegbasis Volkel op 6 augustus 2005.

Eén verdachte werd niet ontvankelijk verklaard in zijn hoger beroep, omdat hij anoniem wilde blijven. De werkstraffen (van 20 tot 40 uur) en boetes (van 100 euro) die het hof oplegde zijn gelijk aan die opgelegd door de rechtbank in 2007. Alle in hoger beroep gevoerde verweren zijn door het hof verworpen.

Tijdens de laatste zittingsdag gisteren wraakten de raadslieden de voorzitter van het gerechtshof. Dit verzoek tot wraking werd door de wrakingskamer afgewezen. âs Middags heeft de voorzitter het woord aan de verdediging ontnomen, omdat de raadslieden beiden de voorzitter hadden geschoffeerd en beledigd. Toen de raadslieden weigerden gehoor te geven aan het bevel van de voorzitter om de zittingzaal te verlaten, zijn zij door de parketpolitie verwijderd.

De inhoudelijke behandeling van de zaak werd vervolgens hervat, waarna het hof uitspraak deed.

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 3 juni 2010 Naar boven