Gemeente Hilversum

Raadsleden in gesprek over duurzaamheid

publicatiedatum: woensdag 2 juni 2010


'Hoe kan de gemeenteraad verder handen en voeten geven aan duurzaamheid in Hilversum?'

De raadsleden Peter Hermans (PvdA), Jan Kastje (GL) en Jan de Wit (CU), hielden in samenwerking met de griffie op 31 mei een bijeenkomst voor raadsleden over het thema duurzaamheid. In een overvolle Tuinzaal in het Hilversumse raadhuis gingen zestien raadsleden in gesprek over hoe de raad zijn kaderstellende rol op dit onderwerp kan invullen. De aanleiding daarvoor is dat de nieuwe gemeenteraad duurzaamheid gelukkig belangrijk vindt, maar hoe geef je daar handen en voeten aan? En, duurzaamheid, wat verstaan we er nu precies onder en wat gebeurt er al op dit terrein?

Dat Hilversum al goed op weg is, was nog niet bij alle raadsleden bekend. Raadsleden geven aan dat de gemeente meer moet laten zien wat ze doet op het gebied van duurzaamheid. "Van de 36 punten uit het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid zijn al dertien in de uitvoering. Daar is weinig bekendheid over", vertelt een raadslid. Dat de gemeente in 2007 een prijs won voor duurzaam inkopen, is ook een goed voorbeeld waarvan nog niet iedereen op de hoogte was. Dit is natuurlijk een goede start en ook in 2010 timmert de gemeente keihard aan de weg. De verwachtingen over de Hilversumse Klimaattop voor bedrijven en woningcorporaties in september zijn dan ook hoog gespannen.

"Niet alles wat de gemeente doet op het gebied van duurzaamheid is zichtbaar. Hoe kunnen we dit versterken en bundelen?", vraagt een raadslid zich af. "Continuïteit en borging is belangrijk, zeker nu er keuzes gemaakt moeten worden. Wat is haalbaar en betaalbaar voor Hilversum?"

De Vereniging Nederlandse Gemeenten VNG adviseerde de gemeente Hilversum in een presentatie daarom het vertrekpunt te bepalen en te kijken waar de kansen liggen. Maak de doelen meetbaar: hoeveel CO2 kun je met een maatregel besparen en wat kost dat? En leg daarna de doelen vast en blijf monitoren en informeren. Geef als gemeente het goede voorbeeld en draag dat uit naar de inwoners.

Aan het einde van de avond trekt initiatiefnemer Jan Kastje de conclusie dat duurzaamheid duidelijk leeft onder de raadsleden. "De bijeenkomst is druk bezocht. Ik proef nieuwsgierigheid bij de raadsleden en door samen gedachten te wisselen hebben we een eerste stap gezet." Komt er nu ook een vervolg? "Jazeker, dan willen we de discussie een stap verder brengen en focus in de maatregelen aanbrengen. De raad geeft aan dat er urgentie is en dat vind ik een zeer positieve uitkomst van deze avond."