Gemeente Stein


Bestemmingsplan Bramert-Noord gemeente Stein

De gemeenteraad spreekt zich donderdag 3 juni uit over het Bestemmingsplan Bramert-Noord, een samenwerkingsproject van de gemeente, de provincie en de regio. Het college van B&W vraagt de Raad het bestemmingsplan goed te keuren en daarmee de uiteindelijke goedkeuring om het gebied verder te ontwikkelen als woongebied, met ruimte voor sportvelden en groenvoorziening. In het plan is de eventuele ontwikkeling van een maatschappelijke voorziening, bijvoorbeeld een school, opgenomen.

Het is nog niet duidelijk of de maatschappelijke voorziening noodzakelijk is binnen deze locatie. De maatschappelijke voorziening kan uitsluitend gerealiseerd worden binnen het te ontwikkelen woongebied. Het plan biedt verder de gelegenheid een randweg aan te leggen om Urmond oost heen, zodat de verkeersdrukte in de oude kernen van Urmond en Berg a/d Maas zal afnemen. De vergadering is openbaar en begint om 19.15 uur.

Het plangebied âBramert-Noordâ ligt ten noorden van de kern van Urmond en wordt ruwweg begrensd door de kern van Urmond aan de zuidzijde, de Molenweg-zuid aan de westzijde, de Louisegroeveweg en deels de Bergerweg aan de noordzijde en de autosnelweg A2 aan de oostzijde van het plangebied met een omvang van 28 hectare.
âDe zorgen die door sommigen zijn geuit over de bebouwing van een deel van dit groene gebied begrijpen wij als college. Er blijft ruimte voor groen. Het bestemmingsplan biedt verder de mogelijkheid van de uitbreiding van het sportcomplex , een maatschappelijke voorziening en de mogelijkheid om een randweg aan te leggen om Urmond Oost zodat de verkeersdrukte in de kernen van Urmond en Berg aan de Maas afneemt. Overigens is voor het college woningbouw in de Bramert-Noord pas aan de orde als de noodzaak daartoe vast staatâ, aldus wethouder José Ie.

Maximaal 400 woningen
In de woonmilieuvisie Westelijke Mijnstreek (2008) is Bramert-Noord opgenomen als zijnde een hotspot. Het betreft een gebiedsontwikkeling ten Noorden van de kern Urmond. Het bij dit exploitatieplan behorende bestemmingsplan geeft mogelijkheden voor wonen in lage dichtheden en een uitbreiding van het sportcomplex. Volgens het bestemmingsplan biedt het exploitatieplangebied mogelijkheden voor de realisatie van maximaal 400 woningen met een dichtheid van gemiddeld 15 â 20 woningen per hectare.

De gemeenteraad wordt donderdag 3 juni tijdens de openbare raadsvergadering ook gevraagd om het bijbehorende exploitatieplan vast te stellen.
Â