Radboud Universiteit Nijmegen


Nijmeegse rechtenstudenten winnen opnieuw Nationale Pleitmarathon

Datum bericht: 12 april 2010

Het Nijmeegs Pleitgenootschap Rota Carolina heeft zaterdag 10 april voor het tweede jaar op rij en in 'eigen huis' - de Rechtbank in Arnhem - de Nationale Pleit Marathon gewonnen. Rota Carolina is verbonden aan de rechtenfaculteit en biedt studenten de kans zichzelf te bekwamen in het pleiten en rechtspreken in civiele zaken van verschillende rechtsgebieden.

Het eerste pleitteam met Gea Zandstra en Maud van Lent behaalde in de voorronde 16,8 punten. Ook het tweede rechtbankteam met Ton van Acht, Vishnu Balradj en Anouk Wannet presteerde sterk met 16,3 punten. In de finale trad Maud van Lent op als gedaagde tegen de sterke pleiters van het Amsterdamse Grotius. Ze beheerste de casus uitstekend en pleitte in beide termijnen rustig en met volle overtuiging. Het rechtbankteam nam het op tegen de Utrechtse rechters van Sirius, waarna het pleit beslecht werd in het voordeel van de laatsten.

Nationale Pleit Marathon
De Nationale Pleit Marathon is een jaarlijks terugkerend nationaal evenement, waarbij civielrechtelijke pleitverenigingen van negen universiteiten strijden door middel van een team, bestaande uit studenten, om de titels beste pleiter en beste rechtbank van studerend Nederland. De beoordeling is in handen van een deskundige jury, bestaande uit raadsheren van de Hoge Raad, rechters, advocaten en hoogleraren.

Rota Carolina
Het Nijmeegs Pleitgenootschap Rota Carolina leert studenten het recht toe passen op een concrete casus en argumenten te vinden die pleiten voor hun cliënt. Naast mondelinge vaardigheden bekwamen studenten zich ook in schriftelijke vaardigheden, zoals het schrijven van pleitnotaâs.