Waterschap Dommel

Kinderen helpen Waterschap De Dommel

Waterschap De Dommel zorgt voor schoon, voldoende en veilig water in Midden-Brabant. Om dit te bereiken wordt jaarlijks veel werk verzet en worden diverse projecten uitgevoerd. Een project dat binnenkort zijn hoogtepunt bereikt is de verbouwing van rioolwaterzuivering Sint-Oedenrode. Bij dit unieke project speelt Basisschool Dommelrode uit Sint-Oedenrode een grote rol. Waterschap De Dommel realiseert zich dat de jeugd de toekomst is en betrekt kinderen daarom graag bij projecten in de omgeving.

Rioolwaterzuivering Sint-Oendenrode

Waterschap De Dommel beschikt over acht rioolwaterzuiveringen en twee slibverwerkingsinstallaties. De rioolwaterzuiveringen zuiveren het vieze afvalwater van huishoudens en bedrijven. Het gezuiverde water wordt daarna geloosd op het oppervlaktewater. In Sint-Oedenrode ligt één van deze acht zuiveringen. Deze rioolwaterzuivering dateert van 1976. In de loop van tijd is het inwonersaantal in de regio gegroeid en zijn er strengere milieueisen vastgelegd. Dit waren redenen voor het waterschap om de zuivering in Sint-Oedenrode aan te passen. De vernieuwde zuivering kan nu twee keer zoveel afvalwater verwerken. Daarnaast is het terrein op unieke wijze ingericht waardoor wandelaars kunnen genieten van de natuur en uitkijken over het zuiveringsterrein. Op 10 juni 2010 wordt de zuivering officieel geopend.

Basisschool Dommelrode

In de naaste omgeving van de zuivering ligt Basisschool Dommelrode. Bij de start van de verbouwing in 2007 hebben we direct deze school erbij betrokken. De kinderen zijn erg enthousiast en verbazen zich over wat er allemaal op zo'n zuivering gebeurt. In 2007 zaten de betreffende kinderen in groep 6, inmiddels 3 jaar later, zitten ze in groep 8. Ze hebben de verbouwing op de voet gevolgd. De leerlingen zijn op excursie geweest op de zuivering, er zijn gastlessen gegeven en eind april wordt nog een film opgenomen met twee kinderen en watergraaf Peter Glas. Tijdens de opening spelen de leerlingen allemaal een `hoofdrol'.

Biodiversiteit

Waterschap De Dommel heeft als kerntaak te zorgen voor schoon, voldoende en veilig water voor haar inwoners. Maar als we bij dit werk er ook voor kunnen zorgen dat de biodiversiteit in Brabant toeneemt, doen we dat graag. Bij De Dommel is de Grote Gele Kwikstaart als biodiversiteitsambassadeur benoemd. Op vrijdag 16 april, vroeg in de ochtend, wordt door de 50 leerlingen gewerkt aan de bevordering van biodiversiteit op de zuivering in Sint-Oedenrode. De kinderen plaatsen bomen en planten en er worden drie nestkasten opgehangen voor de Grote Gele Kwikstaart.

10 juni hoogtepunt

De voorbereidingen voor de officiële opening zijn dus al in volle gang. Op 10 juni is iedereen die interesse heeft van harte welkom om een kijkje te nemen op de vernieuwde zuivering. De open avond is van 19.00 tot 21.00 uur.