Vereniging FME-CWM


---

Workshop

FME-voorlichtingsbijeenkomsten Milieu & Energie

Datum: 12 t/m 21 april 2010
Locatie: Diverse locaties

Dit voorjaar, vanaf 12 april, hebben de zogeheten FME-voorlichtingsbijeenkomsten Milieu & Energie weer plaats. Tijdens deze bijeenkomsten praten specialisten van FME u graag bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van milieu en energie, voor zover deze van belang kunnen zijn voor uw bedrijfsvoering.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

* Het thema Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

In de najaarsbijeenkomst 2009 is een MVO-enquête gehouden onder de aanwezigen van vier bijeenkomsten. In deze presentatie worden de antwoorden van alle bedrijven op alle vragen gepresenteerd, plus de belangrijkste aanbevelingen en conclusies die de enquête heeft opgeleverd.


* De Crisis en herstelwet en z'n effecten

Deze wet beoogt grote bouw- en infrastructuurprojecten te versnellen, met name door vergunningprocedures fors te versnellen. Dit onder meer door bekorting van de fase van beroep en door de introductie van de zogeheten bestuurlijke lus en het relativiteitsvereiste. Als deze wet door het parlement controversieel wordt verklaard, zal in plaats daarvan een toelichting worden gegeven op de
natuurbeschermingswetgeving (de Natuurbeschermings-wet 1998 en de Flora- en faunawet).


* Vluchtige organische stoffen (VOS)

In deze presentatie wordt ingegaan op VOS-voorschriften in het Activiteitenbesluit en wordt een vooruitblik gegeven op te verwachten nieuw (Europees) beleid.


* Project routekaart duurzaam ondernemen in de maakindustrie

Verslag wordt gedaan van een uitgevoerde voorstudie `op weg naar een routekaart' door vijf bedrijven uit onze industrie. Daarin zijn onder meer onderwerpen besproken als geld besparen en geld verdienen door duurzaam ondernemen, duurzaam gebruik van materialen, ketenaspecten en het sluiten van de keten, ontwerpen middels ecodesign.


* Ecodesign

In 2009 is de Richtlijn Ecodesign aangepast en in werking getreden. Momenteel zijn eisen voor negen productgroepen (Lots) van kracht. U krijgt een korte samenvatting en een vooruitblik op 2010, inclusief de plannen van de VROM Inspectie.


* Uitbreiding Rohs Directive richting B2B producten

De Rohs Directive gaat over het beperken van het gebruik van stoffen in elektrische en elektronische apparatuur. Er is een directe relatie met de WEEE Directive. Op dit moment is de scope beperkt tot apparaten die bedoeld zijn voor consumenten, zoals TV's, koelkasten, huishoudelektronica en computers. In het draft rapport van Rapporteur Evans wordt voorgesteld om de scope van de Rohs `open' te maken.

Varia en vragen

Behandeling van een reeks aan kleine onderwerpen, zoals herziening van de Handreiking industrielawaai, wijzigingen in milieuverslaglegging, de invoering van de Wabo, handhaving bij grote PGS-opslagen, het aflopen van de overgangstermijn van drie jaar in het Activiteitenbesluit en de bijeenkomst IPPC.

Data en aanmelden

U kunt de bijeenkomsten naar keuze bijwonen op 12, 15, 19 en 21 april in respectievelijk Zoetermeer, Eindhoven, Zwolle en Gilze-Rijen. Deelname aan een bijeenkomst is kosteloos voor FME-leden. Belangstelling? Vult u dan tijdig het aanmeldingsformulier in. Indien u zich via de vooraankondiging heeft aangemeld staat u al geregistreerd en ontvangt u binnenkort een bevestiging.

Meer informatie

Voor meer informatie neemt u contact op met Elly Skundric - Delvaen via T (079) 353 13 46 of E esk@fme.nl.

____________________ ____________________ ____________________