Persbericht

Adobe Photoshop viert 20ste verjaardag
Softwareoplossing telt meer dan 10 miljoen gebruikers wereldwijd

Amsterdam, 18 februari 2010 - Adobe® Photoshop®, de softwareoplossing die in het digitale tijdperk een nieuwe definitie heeft gegeven aan creativeit, bestaat op 19 februari 2010 exact 20 jaar. Photoshop-fans vieren wereldwijd de impact die hun favoriete software heeft gehad op fotografie, kunst, design, publishing en commercie. In de Verenigde Staten organiseert de National Association of Photoshop Professionals (NAPP) een speciaal evenement ter ere van 20 jaar Photoshop. Meer dan 1.000 Photoshop-fans komen daar bij elkaar in het Palace of the Fine Arts Theater in San Francisco. Het evenement is via een live Webcast bij te wonen: http://www.photoshopuser.com/photoshop20th .

Naast verschillende evenementen in Europa, Japan en Zuidoost-Azië, wordt op de verjaardag van Photoshop tevens een speciale uitzending verzorgd op Adobe TV. Het oorspronkelijke 'Photoshop team' komt hierin voor het eerst in achttien jaar bijeen om hun bijdrage aan de ontwikkeling van de software te bespreken en Photoshop 1.0 op een herbouwde Macintosh-computer te demonstreren. De uitzending is te bekijken op http://tv.adobe.com/go/photoshop-20th-anniversary .

Op de eigen Facebook-pagina vertelt ook de 400.000 fans tellende Photoshop Community over de impact die Photoshop op hen heeft gehad. Een 'Celebrate'-tab verwijst fans naar een logo dat speciaal ontwikkeld is voor de 20ste verjaardag van Photoshop. Velen hebben dit logo inmiddels gepersonaliseerd met Photoshop en als profielafbeelding op Facebook geplaatst. Adobe roept Photoshop-fans op om zich bij het Photoshop-team aan te sluiten via http://www.facebook.com/Photoshop of http://twitter.com/photoshop en de tag #PS20 te gebruiken in tweets over de verjaardag van Photoshop. Het laatste Nederlandstalige Adobe-nieuws is te vinden op http://twitter.com/AdobeSystemsNL .

"Photoshop heeft in de afgelopen 20 jaar veel verschillende rollen vervuld. Het heeft creatievelingen in staat gesteld om ongelooflijke afbeeldingen te creëren die een impact hebben gehad op onze visuele cultuur", zegt Shantanu Narayen, president en CEO van Adobe. "Het is niet overdreven om te stellen dat Photoshop dankzij miljoenen creatieve klanten de manier waarop de wereld naar zichzelf kijkt heeft veranderd."

De impact van Photoshop is overal: reclameborden, tijdschriftcovers, films, zelfs het logo op het koffiekopje waaruit we 's morgens drinken. Meer dan 90 procent van de creatieve professionals heeft Photoshop op de desktop staan en Photoshop wordt vandaag de dag gebruikt door zowel professionele fotografen, grafisch ontwerpers en adverteerders als architecten, ingenieurs en zelfs artsen. Er worden voortdurend nieuwe toepassingen voor Photoshop gevonden, of het nu het aanbrengen van visuele effecten in de blockbuster film Avatar betreft, het leveren van oplossingen aan forensische-afdelingen of het uitdagen van het menselijke oog om te bepalen of een afbeelding echt of nep is.

Hoe het allemaal begon
In 1987 ontwikkelde Thomas Knoll een pixel imaging-programma genaamd Display. Het betrof een eenvoudig programma om grayscale-afbeeldingen weer te geven op een zwart/wit-monitor. In samenwerking met zijn broer John Knoll begon Thomas met het toevoegen van features die het mogelijk maakten om digitale fotobestanden te bewerken. Het programma trok de aandacht van industrie-influencers en in 1988 besloot Adobe de software te licenseren en om te dopen tot Photoshop. De eerste versie werd in 1990 uitgebracht.

"Twintig jaar geleden voorspelde Adobe dat per maand 500 exemplaren van Photoshop verkocht zouden gaan worden", zegt Thomas Knoll, co-creator van Photoshop bij Adobe. "Ik denk dat je wel kunt stellen dat we die beramingen overtroffen hebben. Het is onvoorstelbaar om te bedenken dat miljoenen mensen deze software gebruiken. We wisten dat we een baanbrekende technologie in handen hadden, maar we hebben nooit voorzien welke impact het zou gaan hebben op de afbeeldingen die we overal om ons heen zien. De mogelijkheid om iemand naadloos in een afbeelding te plaatsen was slechts het begin van de magie van Photoshop."

In zijn 20-jarig bestaan heeft Photoshop zich ontwikkeld van een simpel weergave-programma tot een zeer populaire applicatie met meer dan 10 miljoen gebruikers wereldwijd. Met iedere release heeft Adobe grensverleggende technologische innovaties geïntroduceerd. Lagen, geïntroduceerd in Photoshop 3.0, stelden designers in staat om eenvoudiger dan ooit tevoren complexe composities te creëren. De Healing Brush, geïntroduceerd in Photoshop 7.0, stelde gebruikers in staat om afbeeldingen op indrukwekkende wijze te retoucheren door het volledig verwijderen van vlekken en rimpels met behoud van belichting en structuur. Photoshop-tools zoals crop, eraser, blur en doge en burn zijn onderdeel geworden van het creatieve vocabulair wereldwijd.

Het Photoshop-team heeft veel profijt van zijn rijke Bèta-tester programma, met actieve en mondige gebruikers. Zij hebben verzoeken ingediend en geholpen bij het vormgeven van features door de jaren heen. Adobe heeft een sterke band met zijn klanten weten te behouden via blogs, gebruikersonderzoek, klantenondersteuning, forums en feedback van Adobe 'evangelisten' die de wereld over reizen om met Photoshop-gebruikers in contact te komen.

Over de Adobe Photoshop-familie
Adobe biedt een lijn van desktop- en webgebaseerde Photoshop-oplossingen voor ieder gebruikersniveau. Ieder product in de Photoshop-familie biedt gebruikers in het gehele creatieve spectrum het vermogen om afbeeldingen te beheren, te bewerken, te creëren en weer te geven.

Photoshop CS4 en Photoshop CS4 Extended vormen het hart van de Photoshop-familie en bieden ongeëvenaarde kracht en bewerkingsvrijheid. Photoshop Lightroom® voorziet in de workflow-behoeften van serieuze amateur- en professionele fotografen, door hen te helpen bij het vinden, beheren, verbeteren en weergeven van afbeeldingen. Photoshop Elements biedt fotoliefhebbers toegankelijke tools en mogelijkheden om afbeeldingen te delen. Gebruikers van een iPhone of Android-toestel kunnen hun snapshots snel en eenvoudig delen en bewerken via simpele gestures. Photoshop.com completeert de Photoshop-lijn als online bron waar iedereen foto's kan delen, bewerken en beheren. Ga voor meer informatie over Photoshop naar http://www.adobe.com/nl/products/photoshop/family .

Over Adobe Systems Incorporated
Adobe zorgt voor een revolutie in de manier waarop er in de wereld wordt omgegaan met ideeën en informatie, op elk moment, elke plaats en via elk medium. Ga voor meer informatie over Adobe naar www.adobe.nl of www.adobe.com .

Een PDF van dit persbericht vindt u hier: http://press.adobe.com/cgi-bin/pr.cgi?show=content;rel_id=475

Voor verdere informatie kunt u kijken op: http://www.lewiswire.com/nl/lewiswire/Adobe-Systems/Adobe-Photoshop-viert-20ste-verjaardag/n/7185