Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 18-02-2010

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending donderdag 18 februari
Nederland 1 - 18.15 uur

DRIEKWART HEEFT GEEN VERTROUWEN IN KABINET

Driekwart (74 procent) heeft weinig tot geen vertrouwen in het kabinet Balkenende IV. Dat blijkt uit onderzoek van EENVANDAAG onder 28.000 mensen aan de vooravond van de discussie over Uruzgan. Nog niet eerder hadden de ondervraagden zo weinig vertrouwen in dit kabinet: slechts 24 procent geeft aan vertrouwen te hebben.

Volgende week is het precies drie jaar geleden dat het kabinet is aangetreden. In december 2008, vlak na het uitbreken van de kredietcrisis, was het vertrouwen het hoogst, 37 procent.

Bos populair
Ook het vertrouwen in minister-president Balkenende is lager dan ooit: 26 procent heeft nu nog vertrouwen in de premier. Minister Bos van Financiën komt er beter vanaf met 39 procent. Aan de deelnemers werd ook gevraagd wie hun favoriete minister is. Wouter Bos eindigt hier bovenaan met 13 procent van de stemmen. De ministers Plasterk en Eurlings eindigen als tweede en derde.

Linkse coalitie favoriet
Mocht het kabinet vallen, welke partijen moeten dan een nieuw kabinet vormen? De ondervraagden noemen heel veel verschillende coalities. Twee springen er het meest uit. 27 procent ziet het liefst een links kabinet met de PvdA, D66, de SP en GroenLinks. Ook een centrum-rechtse regering met CDA, VVD en PVV is populair: één op de vijf deelnemers kiest hiervoor.

Kabinet niet daadkrachtig
De meerderheid van de deelnemers verwacht dat het kabinet de rit niet zal uitzitten. Driekwart (75 procent) meent dat het kabinet de problemen in Nederland niet daadkrachtig aanpakt. 70 procent is het eens met de stelling dat 'het kabinet te veel op de winkel past en te weinig regeert.' De ondervraagden zien het rookverbod als het belangrijkste dat het kabinet de afgelopen jaren heeft bereikt.

De volledige uitslag is te vinden op www.eenvandaag.nl.

De uitslag van het onderzoek is vanavond, donderdag 18 februari, te zien in EENVANDAAG om 18.15 uur op Nederland 1.