Ingezonden persbericht


Rijswijk, 18 februari 2010

Persbericht

Bijna 20% van de financials zegt baan op door ethisch dilemma

RIJSWIJK ­Een ruime meerderheid (75%) van de bedrijven en instellingen in Nederland hanteert een gedragscode met betrekking tot ethische dilemma's. En acht op de tien financials zegt geconfronteerd te worden met integriteitsvraagstukken. Dit zijn enkele resultaten uit een representatief onderzoek van NIVE Opleidingen naar ethische dilemma's in het controllersvak.

Graaicultuur, zelfverrijking en boekhoudschandalen zijn zaken die regelmatig in de pers aan bod komen. Maar waarover hebben we het dan precies? Reden voor NIVE Opleidingen om onder studenten en oud-studenten van haar financiële opleidingen een enquête te houden om zo een indruk te krijgen van de omvang van het probleem en hoe controllers/financieel managers daarmee omgaan. Een kleine 3.000 financials hebben een elektronische enquête ontvangen en daarop heeft 9,4% gereageerd. Enkele andere resultaten:

* zo'n 18% heeft zijn/haar baan wel eens opgezegd als gevolg van een ethisch dilemma,
* 10% van de respondenten raadpleegt in voorkomende gevallen de externe accountant, nog eens 29% doet dat afhankelijk van de situatie,
* en 6% heeft ooit als laatste optie de rol van klokkenluider gespeeld!

De volledige uitslag wordt gepubliceerd in het NIVE Financieel Jaarboek dat uitgereikt wordt aan de deelnemers van het HOFAM Financieel Jaarcongres over ethiek en integriteit in de financiële functie, dat gehouden wordt op 23 maart 2010 (www.hofamjaarcongres.nl). Daarna is het jaarboek op te vragen bij NIVE Opleidingen te Rijswijk, telefonisch 070-3001500 of per e-mail info@niveopleidingen.nl.

NIVE Opleidingen staat al 25 jaar aan de top als het gaat om opleidingen op het gebied van financieel management. Belangrijk in het aanbod van NIVE Opleidingen is de HOFAM, de post-HBO opleiding tot Qualified Controller. De opleidingen van NIVE onderscheiden zich door hun directe toepasbaarheid in de praktijk en door diploma's die door de markt worden erkend. NIVE Opleidingen is onderdeel van Freia bv. Voor meer informatie over NIVE Opleidingen kunt u surfen naar www.niveopleidingen.nl.




Ingezonden persbericht