Ingezonden persbericht


18 februari a.s.
Eerste paal Leeghwater 3 in Middenbeemster

Wethouder Hefting van de gemeente Beemster slaat donderdag 18 februari de eerste paal van Leeghwater 3 in Middenbeemster. Dit schilderachtige stedenbouwkundig plan telt in totaal 125 woningen, waarvan 44 huurwoningen en zeven koopzekerwoningen van Wooncompagnie. De koopwoningen zijn ontwikkeld door Baas & Groen. De woningtypes in het plan zijn divers; rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen worden als alles volgens planning verloopt medio 2011 opgeleverd. Twaalf huurwoningen van Wooncompagnie zijn gelegen in een wooncomplex dat wordt beheerd door Stichting Odion. Zij zijn bedoeld voor cliënten met een gehoorbeperking, die hier onder begeleiding zelfstandig kunnen wonen.

Rijke historie
Architectenbureau Feekes & Colijn uit Utrecht tekende voor Leeghwater 3 en ontwierp het bijzondere project in opdracht van de gemeente Beemster, Baas & Groen Vastgoedontwikkeling B.V. en Bouwcompagnie (de ontwikkelafdeling van Wooncompagnie). Architect René van Gent legt uit dat de historie en de specifieke kenmerken van de Beemster uitgangspunten zijn geweest bij het ontwerp. "Jan Adriaansz Leeghwater ontwierp in de eerste helft van de 17e eeuw deze bijzondere polder in opdracht van rijke Amsterdamse kooplieden. Bijzonder, want het was de allereerste droogmakerij van Nederland die als zodanig model stond voor talloze droogleggingen overal in Europa."

Stinkende Amsterdamse grachten
Van Gent vertelt dat de Beemster is ontstaan vanuit 'het geloof in eigen kunnen en door de welvaart van de VOC-periode. "Rijke Amsterdamse kooplieden investeerden graag in het gebied om zo de stinkende grachten van Amsterdam te kunnen ontvluchten. Zij hadden daar een tweede huis, waar ze mee 'pronkten'. In Leeghwater 3 wordt hieraan gerefereerd met de 'pronkwoningen'; bijzondere huizen langs de Rijperweg die het visitekaartje van de hele wijk zijn. Zij krijgen allemaal een kopgevel met daarop een pronkstuk. Dat kan een naam zijn of een bijzonder vormgegeven element."

Pronkende huizen
Overigens pronken alle huizen in Leeghwater 3 op de een of andere manier. "Kijkend naar de architectuur van de Beemster hebben we namelijk ontdekt dat alle huizen 'pronkten'. Zelfs de arbeidershuisjes stonden niet in 'gewone' rechte rijtjes", aldus Van Gent.

Tunnels van bomen
Bij het ontwerp van het plan is verder uitgegaan van de bijzondere verkaveling van de polder: een structuur van zuivere vierkanten en kwadranten. "De overige woningen staan op lange smalle kavels, waarin de vierkanten waren onderverdeeld. De kavels zijn gescheiden door smalle lanen of brede, groene achterpaden", aldus Van Gent. Hij beschrijft de lanen als smalle polderwegen omzoomd met bomen ofwel tunnels van bomen. De wegen zijn met opzet smal, zodat het verkeer op natuurlijke wijze afgeremd wordt. "De achterpaden zijn breed van opzet, waardoor het speelplekken en verblijfplekken achter de woning zijn."

Sociale huurwoningen en Odion
Op de genoemde kavels staan ook de 32 sociale huurwoningen en de zeven koopzekerwoningen van Wooncompagnie, evenals het wooncomplex voor de cliënten van Stichting Odion. Volgens Van Gent onderscheiden deze woningen zich in geen enkel opzicht van de overige woningen in de wijk. "Zij hebben qua architectuur en uitstraling dezelfde signatuur."

Weidsheid
Een ander uitgangspunt bij het ontwerp is de weidsheid van de polder. Van Gent: "De weidsheid van de Beemster is zeer bijzonder. Overal is de ruimte voelbaar. Zelfs in de bebouwde kom van het dorp Middenbeemster is het mogelijk om ergens doorheen te kijken. Dit komt terug in Leeghwater 3. Op veel plekken kun je de straat uitkijken de polder in."

De pers is van harte welkom als de eerste paal van Leeghwater 3 op donderdag 18 februari om 16.00 uur de grond ingaat. Dit gebeurt op de bouwlocatie langs de Rijperweg in Middenbeemster.




Ingezonden persbericht