Rijksmuseum van Oudheden

Persbericht
9 februari 2010

'MegaGrieken' en Olympisch knutselen tijdens voorjaarsvakantie in het Rijksmuseum van Oudheden

Tijdens de voorjaarsvakantie (zaterdag 20 februari t/m zondag 28 februari '10) organiseert het Rijksmuseum van Oudheden volop activiteiten voor kinderen (6-12 jaar). Met de nieuwe kindertentoonstelling 'MegaGrieken', een online game, 'Olympische knutseltafels' en rondleidingen op een mp3-speler is er voor ieder wat wils. Het museum is tijdens de vakantie ook op maandag geopend en gratis voor kinderen tot en met twaalf jaar.

In de kindertentoonstelling 'MegaGrieken' (vanaf 18 februari) kunnen kinderen met een puzzelkaart de 2500 jaar oude wereld van de Grieken verkennen. Al speurend en spelend ontdekken ze dat namen en begrippen als bibliotheek, Ajax, theater en democratie hun wortels hebben in het oude Griekenland. De Olympische Spelen, die al door de oude Grieken zijn bedacht, zijn tijdens de vakantie in volle gang. Bij de knutseltafels in de Tempelzaal kunnen kinderen daarom dagelijks hun eigen Olympische medailles en lauwerkransen maken. Het knutselen is gratis bij een bezoek aan het museum. Ook is er een audiotour die is ingesproken door Sipke Jan Bousema (bekend van het Juniorsongfestival en de Museumbende). Hiermee kunnen kinderen in de vaste presentatie 'Grieken' de eeuwenoude wereld van de Griekse goden en helden verkennen. De audiotour is gratis te downloaden op de website www.rmo.nl/sipkejan. Iedereen zonder eigen mp3⤐speler kan een iPod huren (2 euro, bij de Museumshop). In het museum maar ook thuis valt er nog meer ontdekken over de goden en verhalen van de Grieken met de online game 'MegaMythen'. De opdracht is het vuur op de top van de heilige berg Olympus te pakken te krijgen, waarbij goden, godinnen en mythische wezens de spelers helpen, maar soms ook tegenwerken.

Ook vaders, moeders, opa's en oma's kunnen in de vakantie in het museum terecht. Voor hen zijn er elke zondagmiddag gratis rondleidingen over de tentoonstellingen 'Terracotta' (11.00 uur) en 'Het Egypte van Gustave Flaubert' (13.00 uur). Reserveren is niet nodig. Voor de allerjongste museumbezoekertjes is er het speur⤐ en doeboekje 'Vind de schatten van de oude Egyptenaren'. Met speurkaarten, stickers en puzzels kunnen kleuters (4⤐6 jaar) op zoek naar de mummies, hirogliefen en godenbeelden op de Egyptische afdeling van het museum (2,95 euro, bij de kassa van het museum).