LLiNK

Rotterdam, 5 februari 2010

VAN WEELDEN OVER WATER
Nederland vanaf het water gezien

Op 18 februari start LLiNK haar nieuwe serie "Van Weelden over water". In de 12-delige serie vaart schrijver en filosoof Dirk van Weelden door en om Nederland. Aan boord ontvangt hij bijzondere gasten: schrijvers, boeren, wetenschappers, politici, kunstenaars, bekende en onbekende Nederlanders. Tijdens hun tocht naar bijzondere plaatsen, geven zij hun visie op het Nederlandse landschap en de natuur.

Aflevering 1 -Nederland - België in de Perkpolder en en het Verdronken land van Saeftinghe (18/02/10) Water en natuur in Zeeuws Vlaanderen als speelbal van de eeuwenoude politieke tegenstellingen tussen Nederland en België. Wat is er aan de hand in Zeeuws Vlaanderen? Nederland is verdragsrechtelijk gezien verplicht de Westerschelde uit te diepen. In ruil daarvoor wordt het Zeeuws Vlaamse Perkpolder teruggegeven aan het water. Op het land van de boer in Perkpolder is inmiddels een golfbaan gepland en plannen voor een jachthaven zijn in de maak. Wat vindt de boer hiervan? En wat zijn de gevolgen van de groei van de haven van Antwerpen voor het nabijgelegen natuurgebied Het Verdronken land van Saeftinghe? Vanaf het Zeeuws Vlaamse stadje Hulst, op de grens van Nederland en België, varen we over de Westerschelde. De Vlaamse historicus Herman van Goethem plaatst de uitdieping van de Westerschelde en het creëren van natuur in de polders in historisch perspectief. Wat is het Belgisch perspectief op deze kwestie?

Aflevering 2 - De keerzijde van de Deltawerken - Water naar dee zee dragen? (25/02/10) De Deltawerken waren een huzarenstukje in de geschiedenis van de kustbeveiliging van Nederland. Op Goeree Overflakkee werd als laatste in de rij de Haringvlietdam geplaatst. De maakbaarheidsgedachte vierde hoogtij. We gaan naar Goeree om te zien hoe de dam het eiland veranderd heeft en nog steeds verandert. De Deltawerken blijken niet alleen redders in de nood. We varen mee met een palingvisser op het Haringvliet die het water van zout in zoet heeft zien veranderen, een ingenieur neemt ons mee naar de dam en ontvouwt de laatste plannen om het verziltende land en de algenplagen in het zoete stilstaande water te lijf te gaan, zoals een luchtbellenscherm om het zoute van het zoete water te scheiden en een dagelijkse zoetwaterinjectie via een pijpleiding vanuit Hellevoetsluis. Een ecoloog neemt ons mee in de rijke wereld van zoete en zoute natuur en de plannen om polders in natuurgebieden te veranderen. Cordula Rooijendijk - onderzoeekster en auteur van het boek Waterwolven plaatst al varend over de Goereese wateren de waterbouwnoviteiten in perspectief van de Nederlandse geschiedenis van de strijd tegen het water.

Aflevering 3 - Voor wie is de Noordzee? (04/03/10) De Noordzee lijkt een onmetelijke vlakte, vrij voor iedereen. Maar is dat wel zo? Visserij en scheepvaart waren voorheen de belangrijkste gebruikers van de zee, maar de afgelopen jaren wordt het steeds drukker op zee. Boorplatforms, zand- en grindwinning, windmolenparken, natuurreservaten rukken op. Hoe vinden de vissers nog hun weg? De haven van Den Helder weerspiegelt de veranderingen die op zee plaatsvinden. Mariene ecoloog Han Lindeboom komt op Texel aan het woord over het belang van natuurreservaten op de Noordzee en de verrassende effecten van windmolenparken op vissen vogels en andere soorten. Een Texelse visser neemt ons mee tijdens de vangst en demonstreert de nieuwste vistechniek. Hij vist op schol en tong maar vindt ook regelmatig een mammoetbot in zijn net waarvan hij inmiddels een verzameling heeft. De visser volgt de vis op haar trektocht in zee en vraagt zich af of een reservaat op zee wel zin heeft. Sinds wanneer houdt de vis zich aan natuurparkgrenzen? Een aflevering over nieuwe vistechnieken die de onderwaternatuur sparen en ook brandstof, over natuurreservaten op de Noordzee, vogels in windmolenparken en de vernaderde haven van Den Helder.

Aflevering 4 - De Wadden en de Afsluitdijk - Het Wilde Westen versus het geordende Oosten (11/03/10) De Waddenzee en de Waddeneilanden zijn een relatief ruig gebied waar de natuur zoveel mogelijk vrij spel krijgt, een soort oer-Nederland. Maar het vrije spel is afgelopen bij de Afsluitdijk, daar begint het polderen en experimenten met het opwekken van groene energie. Een aflevering over verdronken en nieuwe stukken land in het Waddengebied, met archeologen op zoek naar 'Atlantis' bij Groningen, en een ecoloog die ons meeneemt naar droogvallend wad. De Afsluitdijk sluit letterlijk de oernatuur buiten en wacht als experimenteergebied voor zonnepanelen, zoet-zoutwaterosmosecentrales en energie uit waterkracht.

Van Weelden
Dirk van Weelden (1957) is filosoof en schrijver. Voor zijn roman Mobilhome ontving hij de Multatuliprijs 1992. Voor zijn oeuvre tot dan toe ontving hij de Frans Kellendonkprijs 1999. In 2003 verscheen Looptijd en in 2005 Straatsofa, dat genomineerd werd voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2007. In 2007 publiceerde hij Tempo, het vervolg op Looptijd en de roman Het middel. In 2009 verscheen Een maand in Manhattan, Van Weeldens literaire logboek achter de schermen van een documentaire over New York, die uitgezonden werd in het kader van het Hudsonjaar.

Van Weelden over water wordt vanaf 18 februari 2010 wekelijks uitgezonden op Nederland 2 om 19.30 uur.


-------------------------------------------
Noot voor redactie

LLiNK