OVAM en PSR geven startsein voor 11 brownfieldprojecten

18/02/2010 10:53

OVAM

De OVAM en PSR Brownfield Developers maken vandaag de ondertekening bekend van verscheidene realisatieovereenkomsten tot bodemsanering. Deze overeenkomsten kaderen in de ondersteuning van de Vlaamse overheid om vervuilde en onderbenutte bedrijventerreinen te saneren en te herontwikkelen, via de zogenaamde "brownfieldconvenanten". Concreet houden deze jongste afspraken voor PSR een vrijgave in van eerder gestelde financiële zekerheden bij de OVAM. In ruil voor deze overheidstimulans, verbindt PSR zich ertoe om de bodemsanering van de betreffende terreinen effectief en binnen een bepaalde tijdspanne te realiseren met het oog op een integrale en duurzame herontwikkeling. De projectvennootschappen van PSR vertegenwoordigen 11 van de 21 brownfieldconvenanten die in 2009 werden afgesloten. De gespecialiseerde brownfieldontwikkelaar PSR neemt hiermee de helft van alle brownfieldconvenanten voor haar rekening.

Ondertekening betekent start van maar liefst 11 brownfieldprojecten

Een brownfieldconvenant (www.brownfieldconvenanten.be) is een overeenkomst met de Vlaamse Regering waarbinnen afspraken worden gemaakt gericht op een vlotte en efficiënte sanering en herontwikkeling van vervuilde, verwaarloosde of onderbenutte terreinen, de zogenaamde "brownfields". Op 29 mei 2009 werden 21 aanvragen voor brownfieldconvenanten goedgekeurd. Elf daarvan zijn voor rekening van PSR en haar projectvennootschappen. PSR engageert zich om de herontwikkeling van brownfields te koppelen aan een overname van de saneringsplicht.

Belangrijke economische overheidsimpuls

De realisatieconvenanten omvatten specifieke afspraken die kaderen in de bijdrage die de Vlaamse overheid wenst te leveren om de aanpak van brownfields te versoepelen en te stimuleren. Wie vervuilde of niet-gesaneerde gronden wil aankopen, neemt immers doorgaans ook de verplichting over om deze gronden te saneren. Om deze verplichting kracht bij te zetten, dienen bij de overdracht van dergelijke gronden financiële zekerheden te worden gesteld bij de OVAM, wat in sommige gevallen voor bedrijven een financiële drempel kan betekenen. De realisatieovereenkomsten die de OVAM en PSR nu afgesloten hebben, zorgen voor een vrijgave van de financiële zekerheden die eerder door PSR gesteld werden. Deze vrijgave van financiële zekerheden geeft PSR bijkomende financiële slagkracht om nieuwe brownfielddossiers aan te pakken en haar positie als gespecialiseerde brownfieldontwikkelaar verder uit te bouwen, zowel nationaal als internationaal.

Integrale en duurzame brownfieldaanpak

In ruil voor deze financiële overheidsstimulans, verbindt PSR zich ertoe om binnen een tijdspanne van vijf jaar de bodemsanering op de 11 terreinen door te voeren. Het betreft meer bepaald terreinen gelegen te Vilvoorde, Machelen, Boom, Izegem, Kortrijk, Waregem, Lier en Gent. Streefdoel is deze terreinen op een duurzame manier te herontwikkelen inspelend op lokale en regionale behoeften. Dit gebeurt via een integrale aanpak waarbij elk terrein wordt onderworpen aan een grondige analyse, zodat de sanering vanaf het begin rekening houdt met de waaier aan toekomstige bestemmings- en inrichtingsmogelijkheden.

Voor meer informatie

PSR Brownfield Developers

Joris Goossens - CEO PSR Brownfield Developers

Tel.: 09 268 22 44

jgo@psr.eu

www.psr.eu

OVAM

Jan Verheyen - Woordvoerder

P.R. - Persdienst OVAM

Tel.: 015 284 140

GSM: 0479 890 746

Woordvoerder@ovam.be

www.ovam.be

Over PSR Brownfield Developers

PSR is gespecialiseerd in de herontwikkeling van onderbenutte en vervuilde terreinen mét overname van de saneringsplicht. PSR heeft sinds haar oprichting in 1999 een gedegen ervaring en succesvolle track record in brownfieldontwikkeling opgebouwd. Als marktleider in België heeft PSR meer dan 15 projecten in portefeuille, goed voor een totale grondoppervlakte van bijna 30 hectare. PSR heeft de ambitie om een Europese referentiespeler te worden.

www.psr.eu

Over de OVAM

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, kortweg de OVAM, is verantwoordelijk voor het afvalstoffen-, materialen- en bodembeleid in Vlaanderen. De OVAM werd opgericht naar aanleiding van het decreet van 2 juli 1981 betreffende de voorkoming en het beheer van afvalstoffen. Sinds de uitvaardiging van het bodemsaneringsdecreet in 1995, is de OVAM ook verantwoordelijk voor het bodembeheer in Vlaanderen.

www.ovam.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel