Ingezonden persbericht


Persbericht

Bestuur ISD Noordoost neemt afscheid

Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen neemt het Dagelijks Bestuur van ISD Noordoost op 18 februari 2010 afscheid. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart is het afwachten wie de nieuwe wethouders vanuit Delfzijl, Appingedam en Loppersum in het nieuwe Dagelijks Bestuur worden.

Onder leiding van de huidige wethouders Meindert Joostens, Annalies Usmany en Corine Jansen is sociale zaken en werkgelegenheid in Noordoost Groningen gemoderniseerd. De eerste stap daarvoor was in 2006 de bundeling van de drie afdelingen sociale zaken tot één gemeenschappelijke Intergemeentelijke Sociale Dienst Noordoost in Delfzijl. Twee jaar daarna startte de vorming van het huidige Werkplein Eemsdelta, samen met UWV Werkbedrijf. Betere stroomlijning van de dienstverlening en een betere afstemming tussen regionale vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, vormden voor het bestuur de leidraad.

Moderne benadering van arbeidsmarktvraagstukken
Modernisering van het regionale arbeidsmarktbeleid is het antwoord op de dalende welvaartstendens en oplopende werkloosheid in de regio. De inspanningen van dit bestuur hebben wat dat betreft succes gehad. In de afgelopen vier jaar stroomden ruim 2100 werklozen door naar een vorm van gesubsidieerd werk of gewone banen. Per 1 januari 2010 heeft ISD Noordoost 1061 klanten. Dat zijn er ruim 300 lager dan bij het aantreden van dit bestuur. Ook voor diegenen wiens uitzicht op betaald werk er niet (meer) was, is veel werk verzet in de afgelopen jaren. Ruim 225 langdurige werklozen werden tussen 2008 en nu medisch en sociaal onderzocht en 214 er van zijn inmiddels ergens in de regio vrijwilligerswerk gaan doen. De resultaten van een verbeterde samenwerking tussen alle partijen op de regionale arbeidsmarkt zijn inmiddels ook zichtbaar. Dit heeft mede geleid tot het begin januari 2010 geopende Seaports Experience Center. Het SXC gaat het werk(en) in de Eemsdelta promoten voor alle partijen op de regionale arbeidsmarkt. De armoede onder de bevolking daalde vanwege een effectievere inzet van het gemeentelijke armoedebeleid. Dat blijkt uit de Minima Effectrapportage die in 2009 in regionaal gehouden is. Om het gemeentelijke armoedebeleid te optimaliseren hebben de drie gemeenten hun minimabeleid inmiddels geharmoniseerd. Daardoor kunnen meer minima gemakkelijker gebruikmaken van de voor hen bestemde regelingen.

Externe financiering voor aanpak specifieke problemen De bestuurders laten een financieel gezond ISD Noordoost achter. Dat is mede bereikt door actief externe (Europese) financiering te zoeken voor specifieke problemen. Een voorbeeld daarvan is het provinciale Actieplan Jeugdwerkloosheid. ISD Noordoost doet daar aan mee. Dit jeugdwerkloosheidproject moet leiden tot een sluitende (keten) aanpak met een betere startpositie voor jongeren op de arbeidsmarkt. De jongeren krijgen een passend leer(werk)aanbod aangeboden en worden intensief begeleid door jeugdhulpverleners. Voor die intensieve begeleiding startte ISD Noordoost in 2008 het Project Jongeren uit de Zijlijn. Wegens succes is het project verlengd.

Delfzijl, 18 februari 2010

---