Raad van State


donderdag 18 februari 2010

9.15 uur
Zitting over de boete die het Commissariaat voor de Media op grond van de Mediawet heeft opgelegd aan Ziggo B.V. De programmaraad Amstelveen heeft het bedrijf geadviseerd om de Concertzender (radio) op te nemen in het omroeppakket van de gemeente Amstelveen. Volgens het commissariaat heeft het bedrijf 'zonder zwaarwegende reden' het advies van de programmaraad naast zich neergelegd. Ziggo vindt onder meer dat de programmaraad niet bevoegd was het advies te geven, omdat er destijds maar te weinig leden aanwezig waren. Daarom hoefde hij het advies niet over te nemen. De rechtbank in Amsterdam heeft in juli 2009 een eerder beroep van Ziggo ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt Ziggo in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200906186/1) Zitting over de planschadevergoeding die de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug heeft toegekend aan een inwoner van Driebergen-Rijsenburg. De gemeenteraad heeft de man een schadevergoeding gegeven vanwege de komst van gebeds- en ontmoetingsruimten aan de Akkerweg in Driebergen-Rijsenburg. De man is het niet eens met de hoogte van de schadevergoeding en kwam eerder daartegen in beroep bij de rechtbank in Utrecht. De rechtbank heeft in juni 2009 zijn beroep gegrond verklaard en bepaald dat de gemeente Utrecht de man een bedrag van EUR 40.000 moest betalen. De gemeenteraad is het niet eens met de uitspraak en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200905785/1)


11.45 uur (gewijzigd tijdstip)

Zitting over de nieuwe beslissing die de minister van VROM heeft genomen naar aanleiding van de bezwaren tegen de kap van bomen in de Schinveldse bossen in de gemeente Onderbanken. De minister van VROM had al in 2005 aan het ministerie van Defensie vrijstelling verleend van twee bestemmingsplannen voor het uitoefenen van werkzaamheden in de Schinveldse bossen om voor de NAVO-basis in Geilenkirchen een obstakelvrije aan- en afvliegroute voor AWACS-vliegtuigen mogelijk te maken. Deze werkzaamheden houden concreet in: het afzagen van alle bomen tot 1 meter boven de grond in een strook van 6 hectare langs de Nederlandse-Duitse grensweg en het afzagen van een beperkt aantal bomen, dat uitsteekt in de vliegroute in een aangrenzend gebied van 14 hectare. De minister had dit gedaan, omdat de gemeente Onderbanken volgens hem weigerde medewerking te verlenen. Het op deze wijze 'overrulen' van de gemeente wordt ook wel een NIMBY-besluit genoemd, 'Not In My Backyard'. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 18 juli 2007 naar aanleiding van de beroepen van de gemeente Onderbanken en de vereniging Stop Awacs Overlast de eerdere beslissing van de minister op de bezwaren tegen het NIMBY-besluit vernietigd. Die uitspraak is te vinden op onze website onder zaaknummer 200603057/1. Ook het persbericht dat de Raad van State bij die uitspraak heeft uitgebracht is, via 'PERS' en 'Persberichten', te vinden op deze website. Naar aanleiding van die uitspraak heeft de minister opnieuw beslist op de bezwaren tegen het NIMBY-besluit. De minister vindt dat de bezwaarmakers niet-ontvankelijk zijn, omdat in het deel van de bossen waar nog gekapt zou worden geen werkzaamheden meer zullen plaatsvinden omdat het oorspronkelijke NIMBY-besluit daarvoor inmiddels is ingetrokken. De gemeente Onderbanken en de vereniging vinden dat de minister in de nieuwe beslissing nog had moeten ingaan op de aspecten van geluidsoverlast, uitstoot van verbrandingsgassen, stof en kerosinedampen, gezondheidsproblematiek, grondwaterbescherming en natuurwaarden van het omliggende gebied, omdat de Raad van State de eerdere beslissing van de minister op die onderdelen had vernietigd. De Raad van State heeft de zaak eerder op 18 juni jl. op zitting behandeld. Vandaag vindt de tweede zitting plaats. (zaaknummer 200806952/1)


12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan Karting Eefde voor een kartbaan aan de Elzerdijk in Eefde. De vergunning maakt uitbreiding van de openingstijden mogelijk. Verder kunnen er meer wedstrijden gehouden worden. De vereniging Tegengas, de stichting Vrienden van de Gorsselse Heide en een aantal eigenaren van recreatiewoningen in de omgeving komen tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor geluidsoverlast en voor verslechtering van de luchtkwaliteit. Ook zouden de natuurwaarden van de Gorsselse Heide worden aangetast. Verder had het provinciebestuur volgens hen de kartbaan moeten verplichten een zogenoemd 'milieueffectrapport' op te stellen om de gevolgen voor de omgeving in kaart te brengen. (zaaknummer 200903089/1)


13.00 uur

Zitting over de weigering door de Minister van VROM om in te stemmen met het verzoek van woningstichting Sint Servatius om grensoverschrijdende woningbouw in de omgeving van Maastricht toe te staan. Sint Servatius wil graag in Luik (België) een woningbouwproject realiseren, maar de minister wil daaraan niet de benodigde zogenoemde experimenteerstatus geven. Het project betreft een combinatie van huurwoningen, koopwoningen en parkeerplaatsen. De woningstichting is het niet eens met de weigering. De rechtbank in Maastricht heeft in mei 2006 het beroep van de woningstichting tegen de weigering gegrond verklaard. Volgens haar brengt de weigering een beperking van het vrije kapitaalverkeer met zich mee en heeft de minister onvoldoende gemotiveerd waarom die beperking noodzakelijk en proportioneel is. De minister is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Raad van State. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in deze hogerberoepszaak op 19 december 2007 zogenoemde prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg. Nu dit Hof daarop op 1 oktober 2009 heeft geantwoord, wordt de behandeling van het hoger beroep van de minister bij de Raad van State weer voortgezet. (zaaknummer 200604981/1)