Gemeente Almere

Stadsklok Time==Art donderdag geplaatst

18-02-2010 | Start: 11:30 | Eind: 12:00 | Locatie: Schutterstraat

De Stadsklok, het kunstwerk Time==Art van kunstenares Emeke Buitelaar wordt wegens aanhoudende strenge vorst een paar dagen later dan gepland, op donderdag 18 februari in de Schutterstraat geplaatst.

Het kunstwerk bestaat uit vier banken en een zuil met klok. Vanaf het Mac3Park worden de vijf elementen donderdagochtend rond 7.30 per vrachtwagen via de Koopmanstraat, de Spoordreef en de Grote Markt richting het stadscentrum vervoerd. Ter hoogte van de hoek Grote Markt en de Schutterstraat wordt het kunstwerk naast de Blokker uitgeladen. Omstreeks 10.30 staan de elementen daar gereed om vervolgens per heftruck omhoog vervoerd te worden naar de uiteindelijke bestemming: de Schutterstraat, een paar meter verwijderd van de ingang van de Krakelinggarage.

Daar worden de banken vastgelijmd en de Stadsklok in de grond geankerd. Daarna komt er een vierkant hekwerk omheen van 15 meter breed/lang en 1.80 meter hoog. Dit hekwerk wordt omlijst met doek, waarachter kunstenares Emeke Buitelaar nog een week de tijd heeft om haar kunstwerk af te maken. Hierin zitten enkele kijkgaten waardoor voorbijgangers een blik op het kunstwerk kunnen werpen. Naar verwachting staat alles aan het einde van de middag op haar plaats. Tijdens het vervoer en de plaatsing van het kunstwerk wordt de veiligheid van winkelend publiek gegarandeerd evenals de bereikbaarheid van de winkels. Zo wordt er met het publiek meegelopen tijdens het transport naar de Schutterstraat.

Emeke Buitelaar kreeg in 2007 van gemeente Almere de opdracht om een stadsklok en ontmoetingsplaats in het stadscentrum vorm te gegeven. Meer dan twee jaar heeft zij in haar atelier in de Creative Campus op het Mac3Park gewerkt aan het kunstwerk. Het resultaat is een kleurrijke ontmoetingsplek vol symbolen geïnspireerd door de Mayacultuur.

Op zaterdag 27 februari wordt de Stadsklok om 11.30 onthuld. Beleef het mee.
winter 2009/2010