Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zwolle, 16 februari 2010

Leerlingen krijgen les over landbouwvoertuigen in het verkeer

Op 18 februari wordt het pilotproject 'Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer' (VOMOL) uitgevoerd op basisschool De Kerkewei in Rossum. De leerlingen van groep 7 en 8 ervaren hoe zij op een veilige manier om moeten gaan met verschillende soorten landbouwvoertuigen in het verkeer. Ook worden loonwerkers en toekomstige trekkerbestuurders erbij betrokken om hen te laten ervaren hoe kinderen op bepaalde situaties in het verkeer kunnen reageren. Het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO) laat in samenwerking met de gemeente Dinkelland het project uitvoeren naar aanleiding van een idee van de Werkgroep verkeer van de basisschool.

Op het schoolplein worden vier landbouwvoertuigen opgesteld, namelijk een combine, een trekker met kiepwagen, een trekker met ploeg en een trekker met schudder. Bij iedere opstelling is een loonwerker/agrariër en een leerling van het Agrarisch Opleidings Centrum Oost (een toekomstige trekkerbestuurder) aanwezig. Wethouder Kleissen van de gemeente Dinkelland zal actief deel uitmaken van dit project, omdat hij met de trekker met schudder naar school komt en hierover uitleg zal geven. Eric Kleissen: "Het is belangrijk dat kinderen veilig naar school kunnen en weer naar huis. Het is dus van groot belang dat kinderen weten welke omvang landbouwwerktuigen hebben en hoe ze in deze situaties moeten handelen. Daarom is dit project van het ROVO erg waardevol."

De kinderen krijgen in de klas les van een AOC-docent agrarische techniek, tevens examinator trekkerrijbewijzen en akkerbouwer, en gaan daarna naar buiten om alles in de omgeving van de machines praktisch te ervaren, zoals dode hoek, veilige plek zoeken, lawaai van de machine, positie van de landbouwmachines op de weg. Als laatste vindt er in de klas een evaluatie plaats waarin ook lokale probleemsituaties aan de hand van foto's besproken worden.

Het project is een samenwerking van verschillende partijen. De werkgroep verkeer van de basisschool constateerde dat de kinderen vooral op hun school-thuis-route met landbouwvoertuigen in aanraking komen, maar vaak niet weten hoe ze moeten handelen. Ze hebben daarom contact gelegd met de gemeente Dinkelland en loon- en grondverzetbedrijf Oude Lashof. Het ROVO heeft de heer E. Burgers (docent agrarische techniek van AOC Oost) gevraagd het project inhoudelijk vorm te geven gericht op de veiligheid rond landbouwvoertuigen op de weg en gericht op de kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool. Het ROVO heeft het voornemen om het project in 2011 aan te bieden aan alle Overijsselse gemeenten zodat alle Overijsselse basisscholen dit kunnen uitvoeren.

Einde bericht

Wij nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij het project op donderdag 18 februari a.s. op basisschool De Kerkewei, De Kerkewei 2, in Rossum, gemeente Dinkelland.

U kunt vanaf 10.25 uur de praktische les voor de leerlingen bij de landbouwvoertuigen op het schoolplein bijwonen en vanaf 11.10 uur kunt u vragen stellen aan alle aanwezige betrokken partijen.