GroenLinks Utrecht

GL Utrecht: Duurzaam wonen in Rijnenburg

Vandaag stond de structuurvisie Rijnenburg op de raadsagenda. GroenLinks Utrecht is enthousiast over het ontwerp van het nieuwe woongebied. Raadslid Jan Ravesteijn: "Het is een mooi landschappelijk ontwerp met aandacht voor de bestaande groene waarden. Maar ook de nadrukkelijke keuze voor duurzaam bouwen en wonen spreekt ons erg aan." Het is een mooi plan, maar er zijn nog veel financiële onzekerheden.

GroenLinks vindt dat Rijnenburg opgenomen moet worden in een regionaal netwerk van bij voorkeur trams. Ook de aansluiting op het overige openbaar vervoer moet beter worden uitgewerkt. Raadslid Ravesteijn: "Als we dit op voorhand niet goed regelen dan kunnen mensen niet anders kiezen dan voor de eigen auto, terwijl we dat juist willen ontmoedigen".

Wat betreft de auto-ontsluiting van de wijk worden er nog een drietal varianten uitgezocht. Eén variant hoeft voor GroenLinks niet onderzocht te worden. Ravesteijn: "Een verbindingsweg dwars door het 't Groene Hart is voor ons absoluut onaanvaardbaar. Bovendien heeft de wethouder al toegezegd dat een weg door het Groene hart ook voor hem een reserve optie is. En waarom iets doen, wat je eigenlijk niet wilt."

De geluidswal combineren met een klimaatwal vol met zonnepanelen en windmolens past helemaal in de visie van GroenLinks. Wel zullen er duidelijke garanties moeten komen dat die er ook daadwerkelijk komt. Aan de roep van GroenLinks om een duurzaamheidmanager voor dit ontwikkelgebied aan te stellen, was reeds voldaan.