Ingezonden persbericht

Film 'Zingen in het Donker' Russisch ondertiteld

Mutsaersstichting grensoverschrijdend
met 'Venlose' aanpak huiselijk geweld

De film Zingen in het Donker van de Mutsaersstichting over huiselijk geweld wordt Russisch ondertiteld. De bedoeling is dat de film, met in de hoofdrol Carice van Houten in Rusland wordt vertoond aan slachtoffers én daders.

Delegaties uit Rusland en Macedonië bezochten de afgelopen weken Venlo om een indruk op te doen van de Nederlandse aanpak van huiselijk geweld. Met verwondering namen de delegatieleden op twee woensdagen in Venlo kennis van wat zich hier afspeelt op dit terrein. De delegaties bezochten het Veiligheidshuis Noord-Limburg en zorgorganisatie de Mutsaersstichting.

Het bezoek van de delegaties vloeit voort uit een verzoek van lokale organisaties in beide landen om maatschappelijke projecten op te zetten die in drie jaar kunnen uitgroeien tot structureel landelijk beleid. MOVISIE, kennisinstituut op het gebied van huiselijk en seksueel geweld, nam, in overleg met Buitenlandse Zaken, bezoeken aan Veiligheidshuis en Mutsaersstichting in het programma op.

De delegaties toonden zich zeer geïnteresseerd in de 'Venlose' aanpak, gekenmerkt door razendsnelle interventie en aandacht voor slachtoffers én daders. De ketenaanpak van hulpverlening, politie en justitie, met mogelijkheid van een tijdelijk huisverbod, wijkt totaal af van wat men thuis gewend is. Met verbazing namen de delegatieleden bovendien kennis van de comfortabele kwaliteit van de Nederlandse politiecellen.

Volgens bestuurder Matthieu Goedhart van de Mutsaersstichting past het bezoek van de buitenlanders uitstekend in de ambitie van zijn organisatie om de aanpak van huiselijke geweld, dat bekend als het 'Venlose model' uit zijn koker komt, breed (internationaal) uit te dragen. Dat gebeurt reeds in vijf landen, onder meer met inzet van de film 'Zingen in het Donker', waarin bekende acteurs als Carice van Houten, Aart Staartjes en Frank Lammers op indringende wijze laten zien hoe, als er niets gebeurt, geweld binnen een familie van generatie op generatie overgaat.

De film, die grote indruk maakte op de internationale delegaties - enkele aanwezigen verlieten geëmotioneerd de zaal - ondersteunt de 'Venlose' aanpak, die vooral ook neerkomt op 'sturen op loyaliteit'. "Mensen willen dat het geweld stopt, niet hun relatie", aldus Goedhart. Na vertoning van de film aan de Russische delegatie zegde hij toe 'Zingen in het Donker' in het Russisch te laten ondertitelen.