Ingezonden persbericht

KISSZ tekent voor kennisontwikkeling, -bundeling én -toepassing

Zuidhollands duurzaamheidsnetwerk heeft een warm hart voor energie

Zuid-Hollandse gemeenten, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties willen samen met de provincie voor doorbraken gaan zorgen bij vraagstukken rond duurzaamheid. Om deze wil te onderstrepen, ondertekenden de partners in het netwerk Kennis In Synergie voor een Sustainalble Zuid-Holland (KISSZ) dinsdag 16 februari de intentieovereenkomst 'Een warm hart voor energie'. In de intentieovereenkomst spreken de partners uit dat zij zich samen zullen inzetten voor het energieneutraal maken van de bestaande bouw, de transitie van gebruik van aardgas naar duurzame warmte en duurzaamheid als onderdeel van opleidingen een steviger positie te geven.

Tijdens de bijeenkomst zei milieuwethouder Smit van de gemeente Den Haag, gastheer van de bijeenkomst: 'Er komt een ongelofelijke problematiek op ons af, die we met evenzoveel kennis moeten oplossen. Samenwerking met partners in kennis en technologie is daarbij nodig om doorbraken te bereiken.' Tijdens de bijeenkomst dinsdagavond gaven de KISSZ-partners en hun bestuurders aan dat veel winst te halen is bij het dichten van de kloof tussen beleid, praktijk en kennisontwikkeling. Door goede kennisuitwisseling tussen gemeenten, provincie en de kennisinstellingen kunnen individuele doelstellingen en ambities versneld gerealiseerd worden. 'Ik sta hier met een gevoel van urgentie. Die urgentie bindt ons binnen dit kennisnetwerk en zorgt ervoor dat we met elkaar stappen moeten zetten,' aldus gedeputeerde Milieu Erik van Heijningen.

Energieambities voor Zuid-Holland

De KISSZ-partners nodigen private partijen en ministeries uit om gezamenlijk invulling te geven aan de energieambities voor Zuid-Holland. Ook willen zij bewerkstelligen dat duurzaamheid als onderdeel van de opleidingen een stevigere positie krijgt, net zoals in de publieke organen en vervolgens ook in het bedrijfsleven. Hiervoor heeft het KISSZ netwerk vier werkgroepen ingesteld: Warmte, Energieneutraal, Duurzame Monumenten en Onderwijs. De resultaten van de werkgroepen worden opgepakt in lokale en regionale werkprogramma's.

KISSZ

KISSZ wil de mogelijkheden creëren voor doorbraken in beleid dat zich richt op duurzaamheids-vraagstukken. Het KISSZ-netwerk verbindt organisaties om samen te werken aan oplossingen voor hiervoor. Zo creëert KISSZ coalities van nieuwe spelers. De activiteiten van het netwerk leiden tot nieuwe perspectieven op duurzaamheidsvraagstukken van klimaat en ruimte, energie en van grootstedelijke problematiek. Bij KISSZ zijn aangesloten de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Dordrecht, Delft, Den Haag, Leiden, Rotterdam en Zoetermeer, TU Delft, Erasmus Universiteit, Haagse Hogeschool, Hogeschool INHolland, Universiteit Leiden, Hogeschool Rotterdam en de Milieufederatie Zuid-Holland.